Volledig scherm
© ANP

Begroting 2019: wielklem keert definitief terug in Utrecht

De wielklem voor automobilisten – om wanbetalers van verkeersboetes aan te pakken – keert definitief terug in Utrecht. Dat bleek vanmiddag tijdens de presentatie van de begroting voor 2019.

De herinvoering van de wielklem zat er al een tijdje aan te komen. De gemeente hoopt het eerste jaar 30.000 euro op te halen bij recidivisten die drie keer weigeren te betalen voor parkeren. Daarna riskeren zij een wielklem.

Volgens de gemeente telt Utrecht ongeveer 700 hardnekkige wanbetalers. De stad wil eerst de top 100 aanpakken en hoopt dat de spoeling onder deze groep uiteindelijk steeds dunner wordt.

Geen verrassingen

De begroting biedt ten opzichte van het dit voorjaar gepresenteerde coalitieakkoord van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie geen verrassingen. Zoals al eerder bekend gaan de parkeertarieven per 1 januari fors omhoog. De tarieven voor parkeren op straat stijgen met 10 procent. De kosten voor parkeervergunningen voor bewoners gaan met 20 procent omhoog.

In lijn met het coalitieakkoord blijkt uit de begroting dat Utrecht de komende jaren 90 miljoen euro investeert in de groeiende stad, zoals bijvoorbeeld infrastructuur, onderwijshuisvesting en de versterking van armoede-aanpak en het voorkomen van schulden. Ook wordt er geld uitgegeven aan onder meer de aansluiting tussen mbo en de arbeidsmarkt en betaalbare woningen.

Lasten nauwelijks omhoog

Volgens D66-wethouder Anke Klein (Financiën) gaan de lasten van de burgers nauwelijks omhoog. De rioolheffing wordt niet verhoogd, de afvalstoffenheffing wordt beperkt verhoogd. De ozb en overige belastingen worden voor inflatie gecorrigeerd. De parkeerbelasting, toeristenbelasting en brug-, schut- en havengeld voor vaartuigen met brandstof stijgen extra.

Volgens oppositieleider Dimitri Gilissen 'klopt het college wel degelijk geld uit de zakken van Utrechters om linkse hobby's te betalen'.  „Dit college haalt 5 procent meer belasting op. Dit gaat in totaal om 11 miljoen euro. Zo moeten taxichauffeurs, mensen met een parkeervergunning, horeca-ondernemers en huiseigenaren meer gaan betalen”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht