Volledig scherm
De Keizershof staat een verbouwing te wachten. © Google Maps

Bejaarde bewoners Keizershof die gedwongen moeten verhuizen, mogen langer blijven

De bewoners van De Keizershof hoeven toch niet beslist voor half december het zorgcomplex te verlaten. Zorginstelling Ontzorgd Wonen heeft bewoners en hun familie vanmiddag toegezegd dat ze desnoods wat langer kunnen blijven en ook dan verzekerd zijn van zorg.

Die mededeling heeft de meesten van de enkele tientallen hoogbejaarde bewoners en hun families niet gerustgesteld. De eigenaar van het complex aan de Van Vollenhovenlaan op Kanaleneiland heeft laten weten per 1 januari met de grootscheepse renovatie van het complex te beginnen. Voor de bewoners die dan nog over zijn ontstaat een spookflat, verwoordden diverse familieleden van bewoners na afloop van de informatiebijeenkomst.

Renovatie

De bewoners van de Keizershof kregen een maand geleden plotsklaps te horen dat het complex medio december ontruimd moet zijn voor de renovatie. Dat bericht zorgde voor veel stress bij de bewoners van wie er vele de negentig gepasseerd zijn. Ook hun familie en mantelzorgers reageerden geschokt.

Directeur Joris van Wijk stond hen maandagmiddag te woord in een besloten bijeenkomst in de recreatiezaal. Na afloop wilde hij er weinig over kwijt. ,,Wat ons betreft is 15 december nooit een harde datum geweest. We begrijpen de emoties die er leven. Het is niet leuk, maar het is wel de boodschap,” zegt hij doelend op de renovatie en ontruiming.

Vooropgezet plan

Diverse familieleden hekelen de plotselinge ommezwaai: waar hen een jaar geleden nog verteld werd dat het complex al gerenoveerd en up to date was, is nu de boodschap dat De Keizershof hopeloos verouderd is en niet geschikt te maken voor bewoners die intensieve zorg nodig hebben. Ze vermoeden een vooropgezet plan waarbij de nieuwe eigenaar Coltavast de flat wil renoveren en voor goed geld verhuren of verkopen.

De Keizershof is een galerijflat van tien verdiepingen, pal tegenover het grootwinkelcentrum Kanaleneiland, met de sneltramhalte voor de deur. Die omgeving is de laatste jaren flink opgeknapt. aan de andere kant van het winkelcentrum hapten buitenlandse investeerders toe om vervolgens miljoenenwinsten te realiseren. ,,Het is the power of the money,” schampert Jan Kamps wiens 100-jarige moeder in De Keizershof verblijft. 

Tegelijkertijd zijn er inmiddels ook bewoners en familieleden die berusten in een verhuizing. Circa twintig mensen kunnen terecht in De Horst in Huis ter Heide. Kamps vreest dat de verhuizing niet is tegen te houden en zegt nu maar te hopen op een snelle verhuizing. ,,Het is nu eigenlijk hoe eerder hoe beter, anders blijft mijn moeder zich maar af vragen wie de schilderijtjes moet inpakken. En het moet gezegd: dat lijkt prima geregeld. De verhuizers maken foto's hoe alle staat en zetten het daar zo veel mogelijk terug zoals het hier was.”  

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht