Volledig scherm
© foto ricardo smit

Bejaarde huurders na 35 jaar op straat om overlast

Marijke (70) en Arie (71) van Hoff moeten volgende week na 35 jaar hun woning aan de Nieuwegeinse Zeusburg verlaten hebben. Dakloosheid dreigt. ‘We zijn in de steek gelaten door de gemeente Nieuwegein’, zeggen ze. Ze hebben het er zelf naar gemaakt, oordeelde het gerechtshof eind juli.

Dat stelde in hoger beroep vast dat het tweetal de achtereenvolgende buren gedurende twintig jaar het leven zo zuur heeft gemaakt dat verhuurder Bouwinvest de huurovereenkomst mag beëindigen. Het hof baseert zich op een reeks aan verklaringen van buren, voormalige buren, politie en gemeente.

Het duo ontkent de aantijgingen en stelt dat ieder bewijs ontbreekt. Het hof stelde echter in haar uitspraak dat met voldoende mate van zekerheid is komen vast te staan dat de Van Hoffs hun buren, met name de buren met een allochtone achtergrond, hebben getreiterd, door hen hinderlijk te volgen, (veeg)afval in hun tuin en tegen hun voordeur te deponeren, discriminerende opmerkingen te maken en overmatig meldingen over hen te doen bij de gemeente.

Volledig scherm
Marijke en Arie van Hoff in de woonkamer die ze binnenkort moeten ontruimen. © foto ricardo smit

Bewoners van het eerste uur

Weinig aan de twee oudere Nieuwegeiners in de keurige hoekwoning doet
 vermoeden dat ze hun buren het leven zo zuur maken. Ze behoren tot de bewoners van de Zeusburg van het eerste uur. Ze betrokken begin jaren 80 eerst een tussenwoning en schoven daarna door naar de hoekwoning met garage. Gezeten op de bank in de verzorgde woonkamer doen Marijke en Arie hun verhaal. Niet zij zijn de pesters, de rollen zijn eerder omgedraaid, zeggen ze. En discrimineren ontkennen ze met kracht. ,,Iedereen is hier welkom, we helpen Roma en er komt hier ook een jongen over de vloer die zwarter is dan de tafel hier. Ik ben niet haatdragend. Ik zal nooit iemand benadelen, of hij nu scheel of mank is’’, weerspreekt Marijke de aantijgingen van discriminatie.

Quote

Ik vind het wel triest, maar het recht heeft gesproken

De buurvrouw

De buurvrouw  wil desgevraagd niet inhoudelijk ingaan op de kwestie en verwijst naar de verhuurder. ,,Ik vind het wel triest, maar het recht heeft gesproken.’’

Verhuurder Bouwinvest stelt dat er sinds 1996 sprake is van overlast. ,,Sindsdien zijn daarom meerdere bewoners verhuisd’’, aldus een woordvoerder van Bouwinvest.

Op straat

Hoe het ook zij, de bejaarde Nieuwegeiners staan over twee weken op straat. Pogingen elders een woning te vinden zijn tot nu toe vruchteloos gebleken: voor een woning in de vrije sector is hun inkomen te laag, voor een sociale huurwoning te hoog. Bovendien zijn de wachtlijsten ellenlang. Wel kreeg het duo een tweekamerflat op de Souvereinburg aangeboden, aanvankelijk op de derde etage, later op de eerste verdieping. Een schril contrast met de ruime hoekwoning met tuin en garage aan de Zeusburg.

De Souvereinburg, daar gaan ze zeker niet heen. ,,Daar kan ik niet komen’’, zegt Marijke, die slecht loopt en ziet. ,,Hier kan ik op handen en voeten de trap op en af, weet elk lichtknopje blindelings te vinden. Daar gaat dat niet lukken. Ik kom daar opgesloten te zitten tot mijn man thuis is om me als een hondje uit te laten. Het is bovendien een flat met alleen maar jongeren en er wordt gedeald.’’

Passief

Arie van Hoff hekelt vooral de in zijn ogen veel te passieve opstelling van welzijnsorganisatie Geynwijs. Die leek volgens hem aanvankelijk wel te willen helpen met onder meer buurtbemiddeling, maar trok later de handen er vanaf. 

Quote

Als we de geboden woning niet accepteren, dan kunnen we naar de daklozenop­vang

Marijke van Hoff

De gemeente Nieuwegein laat in een reactie weten om privacy-redenen niet op de kwestie in te willen gaan. ,,Geynwijs is bijna altijd betrokken voorafgaand en bij uithuisplaatsingen, door mee te denken over hoe de beste hulp geboden kan worden’’, aldus woordvoerder Marieke Hueting. Zij laat wel weten dat wethouder  en loco-burgemeester Hans Adriani nog bij de Van Hoffs langs zijn geweest. Ze laat in het midden met welk resultaat.

De bewoners hopen alsnog op een voor hen aanvaardbare oplossing. ,,Anders zijn we dakloos. Ze hebben ons gezegd dat als we de geboden woning niet accepteren, we dan naar de daklozenopvang kunnen. Mijn man in Amersfoort en ik in Utrecht. We zijn veertig jaar getrouwd!’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht