Belinda dacht niet na en sprong het water in om moeder en baby uit auto te redden

Ze beseft pas in de avond wat er is gebeurd. De Houtense Belinda Balk heeft aan het einde van de middag een baby van een paar maanden oud uit een zinkende auto gered. „Ik ben nu pas net een beetje aan het bijkomen”, zegt ze een paar uur na haar heldendaad.

Volledig scherm
Hulpdiensten takelen de auto waar moeder en kind in zaten op het droge. © Koen Laureij

Belinda Balk liep zo rond 16.45 uur net naar de voordeur om haar zoontje naar de voetbaltraining te brengen, toen ze een harde klap hoorde. „Weer een ongeluk, dacht ik nog. Dat gebeurt hier wel vaker. Toen kwam mijn zoontje terug rennen en riep ‘mama, er ligt een auto in het water!’. Dat was even schrikken.”

Vanaf dat moment reageert de Houtense alert en in een reflex. „Ik zag een vrouw die een baby uit het autoraam tilde. Ze riep steeds ‘help, mijn baby, help mijn baby’. Ik ben in het water gesprongen en ben haar toegelopen. Dat ging me veel te langzaam. Het water is er niet zo diep, maar de bodem is zacht. Ik zakte steeds iets weg in de modder. Maar ik was op tijd bij haar.”

Balk pakte het kind over en bracht het terug naar de kant. „Daar stonden mensen die de baby overnamen. Mensen aan de overkant hadden inmiddels de moeder uit de auto gehaald. Die vrouw stond helemaal te shaken en knuffelde haar dochtertje. Ze was zo opgelucht. Dat snap ik wel.”

Onder water

Quote

Ik zou graag willen weten hoe het met hun gaat. Zijn ze alweer thuis of niet?

Ze had niet veel later moeten komen. De auto verdween kort nadat moeder en kind veilig aan de kant waren helemaal onder water. Balk: „Dat ging zo snel. De hulpdiensten waren er toen nog niet. Ik ben blij dat moeder en dochter gered zijn. Ik heb er niet over nagedacht en ben het water in gegaan. Ik ben wel iets gewend, want ik ben werkzaam in de zorg.”

Volgens Balk waren moeder en dochter niet gewond, maar zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Ze is benieuwd hoe het met de twee gaat. „Ik weet niet hoe ze heten, of naar welk ziekenhuis ze zijn gebracht. Ik zou graag willen weten hoe het met hun gaat. Zijn ze alweer thuis of niet?”

Bij de botsing op de Rondweg van Houten waren drie auto’s betrokken. Twee voertuigen botsten om onduidelijke reden frontaal op elkaar. De derde auto belandde in het water.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht