BeNe Ladiestour: rensters op volle snelheid door Leidsche Rijn

Nee, een Grand Depart is het niet en een Grand Partida zal het niet één twee drie zijn, maar toch had Utrecht donderdagavond wel degelijk opnieuw het vertrek van een internationale meerdaagse wielerkoers binnen haar grenzen.

140 rensters vertrokken er voor een 3,9 kilometer lange proloog van de vierdaagse BeNe ladies- tour. Dat is een vanuit België georganiseerde koers met een zeer internationaal deelnemersveld.

Dat streek neer rond Castellum Hogewoerd met een heuse ploegenpresentatie. Dranghekken zijn er ook in overvloed, maar het publiek laat het nog een beetje afweten als om zes uur de starter de eerste deelneemster laat vertrekken van het schavot tegen het decor van Castellum Hogewoerd in Leidsche Rijn. Elke minuut vertrekt de volgende renster voor de 3,9 kilometer lange Proloog die eindigt op de Parijsch Boulevard in Leidsche Rijn Centrum.

La Course

De organisatie heeft de kalender niet mee. De kanonnen van het Nederlands vrouwenwielrennen moesten kiezen tussen de proloog in Utrecht of La Course, onder de Vleugels van de echte Tour de France. En dus rijdt kersverse winnares van de Giro Rosa, Annemiek van Vleuten, niet in Utrecht, maar in Pau. In gezelschap van Anna van der Breggen, Chantal Blaak en Marianne Vos die dus haar titels van 2017 en 2018 niet verdedigde. Wel present was Ellen van Dijk uit Harmelen, die in haar achtertuin een toptijd reed. Kirstie van Haaften reed woont in De Meern en kende de wegen als geen ander (zie video boven).

Edith van Dasler en Janneke Wenink zijn niettemin vanuit Vleuterweide een kijkje komen nemen. ,,Eerst hadden we de Giro, toen de Tour en nu dit. Het is gewoon leuk dat dit soort dingen georganiseerd wordt,” meent Wenink. ,,Het had allemaal wel wat feestelijker mogen zijn, met wat muziek bijvoorbeeld”, voegt Van Dasler daar aan toe. De vriendinnen zijn fietsliefhebbers. ,,Niet superfanatiek, maar we hebben de smaak te pakken. In april zijn we in zes weken naar Santiago de Compostela gereden en nu hebben endurancefietsen aangeschaft.”

Grote namen

Even verderop staan Stasja Aspers uit Bilthoven, Veerle Rusche en Sophie Baartman uit Utrecht in rennerstenue van het Wielerplatform Utrecht waarin tien verenigingen uit de stad samenwerken. ,,Het is bijzonder en gaaf dat dit nu bestaat,’’ zegt Aspers. ,,Maar het lijkt nog niet op wat we bij de mannen zien,” vult Rusche aan. ,,De grote namen worden toch wel een beetje gemist,” meent Baartman. ,,Als Van der Vleuten en Vos hier rijden, dan komen de mensen wel kijken.”

Wouter van der Graaf Staat slaat de vertrekkende rensters gade met vrienden van wielerclub van Brouwerij Maximus, op eens teenworp van startterrein. ,,Het vrouwenwielrennen is veel leuker om naar te kijken, omdat het minder gecontroleerd is. En kijk eens wat een ontwikkeling er is. Vroeger kenden we alleen Vos en nu veel meer rensters.”

Volledig scherm
De proloog van de BeNe Ladies Tour 2019 startte vanaf Castellum Hoge Woerd. © Marnix Schmidt

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht