Beoogd investeerder nieuwe Zandpad haakt af

Video
Opnieuw loopt de bouw van het nieuwe prostitutiegebied in Utrecht forse vertraging op. Beoogd investeerder in het Zandpad, Non Nobis, haakte vandaag af omdat de voorwaarden van de gemeente Utrecht in zijn ogen criminaliteit rondom prostitutie in de hand werkt.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
Jaap de Boer (met bril) en Mart Breedeveld van Non Nobis zien af van het bouwen van het nieuwe Zandpad. © OrangePictures

In de gemeentelijke voorwaarden staat dat de bouwer van de nieuwe prostitutiezone bij het Zandpad maximaal 15 procent rendement mag maken op de totale omzet. Non Nobis, een ideële vastgoedstichting, denkt meer winst te kunnen maken en wil dat geld investeren in de prostituees zelf. 

Volledig scherm
Zo zou het nieuwe Zandpad er ongeveer uit moeten komen te zien. © BEJA

Volgens de algemene plaatselijke verordening (APV) kan dat niet. De winst van de verhuur moet volgens de regels naar de exploitanten gaan die de ruimtes van Non Nobis huren en weer doorverhuren aan de prostituees. ,,Daarmee wordt de winst van de exploitanten zó buitensporig dat het juist criminaliteit aantrekt'', zegt bestuursvoorzitter Mart Breedeveld van Non Nobis.

Om van het nieuwe Zandpad geen 'afvoerputje' van de Nederlandse prostitutiewereld te maken, wilde Non Nobis een marktconforme huurprijs hanteren. Omdat er geen forse investeringen in dure, bestaande panden nodig zijn, zou de winst relatief hoog worden. Die mag Non Nobis dus niet opstrijken volgens de regels, maar zou in het huidige model naar de exploitanten gaan. 

Quote

Wij willen exploitan­ten die een normaal jaarsala­ris zouden verdienen, zodat wij de rest van de winst kunnen investeren in zelfstan­dig­heid voor de prostitu­ees

Mart Breedeveld

,,Wij willen echter exploitanten die een normaal jaarsalaris zouden verdienen, zodat wij de rest van de winst kunnen investeren in zelfstandigheid voor de prostituees'', stelt Breedeveld. Dat geld zou gebruikt kunnen worden voor een opvangruimte voor de vrouwen op het terrein, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor de sekswerkers en andere faciliteiten voor de veiligheid van de vrouwen. 

,,Zelfs een exploitant die hier hetzelfde over denkt en daar ook een deel van zijn winst in zou willen steken, is een aantrekkelijk doelwit voor mensenhandelaren'', zegt Breedeveld.

Crimineel geld

Na Beja uit Hoogeveen is Non Nobis de tweede beoogde bouwer die afhaakt. Beja kwam niet door de Bibob-procedure, die uitsluit dat er crimineel geld geïnvesteerd wordt.

Omdat er nu geen andere kandidaten voor de bouw van de 162 ramen meer zijn, gaat de gemeente Utrecht nu waarschijnlijk proberen een 'meervoudige onderhandse tender' uit te schrijven. Daarop kunnen minimaal vijf potentiële exploitanten inschrijven die samen de investering van de bouw van het nieuwe Zandpad op zich nemen.

Verplicht

Non Nobis roept de gemeenteraad echter op de APV zo snel mogelijk zo aan te passen dat de winst van het prostitutiewerk wel in de prostituees zélf geïnvesteerd kan worden. ,,Verplicht ons om alle opbrengst boven die 15 procent in een nieuwe stichting te stoppen'', stelt Non Nobis-secretaris Jaap de Boer voor. ,,Dan kan dat geld alsnog aan de vrouwen zelf besteed worden en verdwijnt het niet in de zakken van de exploitanten of criminelen die er vrouwen verplicht aan het werk zetten.''

Voormalig burgemeester Aleid Wolfsen sloot alle prostitutieboten aan het Zandpad in 2013 omdat er veel misstanden, mensenhandel en andere criminaliteit zou plaatsvinden. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht