Beroemde Tivoli-shirt Eddie Vedder komt op muur in TivoliVredenburg te hangen

VideoHet T-shirt met daarop het logo van het oude Tivoli, dat leadzanger van Pearl Jam Eddie Vedder droeg tijdens optredens op Pinkpop, komt te hangen in TivoliVredenburg. Het T-shirt wordt ingelijst en onderdeel van de fotowand in de centrale hal. 

Volgens woordvoerder van TivoliVredenburg Eva Huisman is het T-shirt onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het poppodium. Eddie Vedder (54) en Tivoli hebben een nauwe band, die teruggaat tot 1992 toen de toen nog onbekende Amerikaanse rockband in het oude Tivoli aan de Oudegracht speelde. Een week na die show stond Pearl Jam op Pinkpop en droeg Eddie Vedder een zelfgemaakt T-shirt met het logo van Tivoli. Het optreden op Pinkpop werd legendarisch doordat Vedder het publiek insprong vanaf een camerakraan.

Acht jaar later, toen Pearl Jam opnieuw op Pinkpop stond, bracht Vedder weer een ode aan de oude poptempel. Hij droeg toen een door voormalig geluidstechnicus Erik Mans aan hem gegeven nieuw Tivoli-T-shirt. Afgelopen zomer gaf Pearl Jam voor de derde keer een concert op Pinkpop en weer droeg Vedder een T-shirt met het logo van Tivoli. De zanger onderstreepte daarmee zijn warme band met Utrecht en Tivoli.

Ziggo Dome

Erik Mans: ,,Een paar dagen voor Pinkpop in juni 2018 bezocht ik het concert van de band in Ziggo Dome. Voor het optreden had ik een pakketje met twee flessen wijn en een Tivoli-shirt laten bezorgen bij de concerthal. Met een fotootje van mezelf daarbij. Ter herinnering aan het optreden in 1992 in Utrecht, dat we toen afsloten met een gezamenlijk bezoek aan Kafé België. Tijdens de toegift in Ziggo Dome bedankte Eddie mij persoonlijk. Op de grote schermen verscheen mijn foto. ‘Dit is mijn vriend Erik van Tivoli. We speelden in Tivoli en ik wil hem bedanken’, zei Vedder tegen het publiek.’’ Na het Pinkpop-concert kreeg Mans het T-shirt terug van Vedder, dat nu wordt opgehangen.

De fotowand in de centrale hal van TivoliVredenburg wordt uitgebreid. Het T-shirt komt te hangen aan het stuk muur tegenover de kassa van café Het Gegeven Paard. Eva Huisman zegt dat het shirt in een stevige lijst komt te zitten. ,,Goed zichtbaar, maar wel publieksproof.’’ Zij verwacht dat het shirt binnen vier weken aan de muur hangt. Een kunstenaar zet er een begeleidende tekst bij in de vorm van ‘hand lettering’ (schoonschrijven).

Volledig scherm
Leadzanger Eddie Vedder van Pearl Jam droeg in juni 2018 tijdens zijn derde optreden op Pinkpop weer een T-shirt met daarop het logo van Tivoli. © Ben Houdijk
Volledig scherm
Het optreden van Pearl Jam tijdens Pinkpop in Landgraaf werd legendarisch omdat Eddie Vedder vanaf een camerakraan het publiek in sprong. Hij droeg daarbij het shirt met Tivoli-logo. © Getty Images

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht