Volledig scherm
De laatste vestigingsplek van tandartspraktijk Scandinavia Dental aan het Clarissenhof 3 in Vianen. © William Hoogteyling

Beroepsverbod voor plotseling vertrokken tandarts uit Vianen

De IJslandse tandarts die in 2017 plots uit Vianen vertrok zonder zijn praktijk over te dragen, mag in Nederland zijn beroep niet meer uitoefenen. Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft Bjarki Agustsson vorige maand geschrapt uit het zogeheten BIG-register. 

Het schorsen van de tandarts gebeurde naar aanleiding van een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Dit rapport is gebaseerd op tientallen klachten van inwoners uit Vianen.

Na het plotselinge vertrek van de tandarts zijn de patiëntendossiers tot nu toe nooit meer boven water gekomen. De patiënten van de IJslander moesten daarom niet alleen van de een op de andere dag op zoek naar een nieuwe tandarts, maar ook moesten ze onnodig nieuwe foto’s van hun gebit laten maken, omdat dit materiaal allemaal weg is.

Huis leeg

Volledig scherm
De voormalige praktijkwoning van de plotseling verdwenen tandarts Bjarki Agustsson. © BOG

Agustsson nam in 2013 de tandartspraktijk over van tandarts Klein Gebbink-Lewin aan de Langeweg in Vianen. In 2017 verhuisde IJslander zijn praktijk naar de Clarissenhof in Vianen. In het voorjaar van 2017 bleek hij plotseling verdwenen. Zijn huis in de wijk Blankenborch was ook van de ene op de andere dag leeg. Op de deur van zijn praktijk hing een A’4tje waarop stond dat de patiënten op zoek moesten naar een andere tandarts in Vianen.

De Inspectie startte een onderzoek en heeft herhaaldelijk via de mail en telefonisch contact gezocht met de tandarts, maar een reactie kwam er nooit. Woordvoerder Margreeth Fernhout van de Inspectie zegt desgevraagd dat het rapport niet wordt vrijgegeven, maar verwijst naar de uitspraak van het tuchtcollege, dat daarin uit het rapport citeert. 

‘Ernstige zorgen’

De Inspectie heeft ‘ernstige zorgen’ over de patiëntendossiers. In de uitspraak staat: ‘Gezien de wijze waarop hij (de tandarts, red.) zijn praktijk heeft beëindigd, moet worden gevreesd dat de dossiers onbeheerd zijn achtergelaten. Een hoogst ongelukkige situatie, omdat deze dossiers bijzondere persoonsgegevens bevatten die moeten worden beschermd.’

Ook het feit dat alle patiënten opnieuw blootgesteld moeten worden aan straling, omdat nieuwe foto’s gemaakt moeten worden bij gebrek aan de behandelhistorie, is iets wat de tandarts zwaar wordt aangerekend.

Praktijk in Polen

De Inspectie heeft aanwijzingen dat Bjarki Agustsson in het buitenland opnieuw aan de slag is gegaan als tandarts. Op internet is terug te vinden dat de IJslander in het Poolse Stettin een praktijk heeft opgezet. Daarmee is telefonisch echter geen contact te krijgen.

Omdat het voortzetten van zijn tandartswerk volgens de Inspectie een risico voor de patiëntenveiligheid met zich meebrengt, is de tandarts geschrapt uit het BIG-register. Dan kunnen via het Informatiesysteem Interne Markt (IMI) ook de buitenlandse autoriteiten worden geïnformeerd.

Trend

Opvallend is dat de Inspectie wijst op het ontstaan van een trend, dat tandartsen uit het buitenland kortere of langere tijd hier in Nederland werken en vervolgens zonder zorgvuldige overdracht weer vertrekken en elders aan de slag gaan. ‘Het vertrek zonder zorgvuldige overdracht is een onwenselijke situatie’, aldus de Inspectie.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht