Volledig scherm
José Teunesen zag haar hond Durga verdrinken in de singel bij het Lucasbolwerk. © FOTO AD, ANGELIEK DE JONGE

Beschoeiing singel te hoog: baasje ziet hond verdrinken

UtrechtHondeneigenaren waren er al bang voor: de nieuwe beschoeiing langs de singel in Utrecht is zo hoog en steil dat honden niet uit het water kunnen. Woensdag verdronk de 16-jarige reu Durga voor de ogen van zijn baasje.

 
Ik heb gegild: mijn hond verdrinkt. Ik heb staan schreeuwen als een bezetene
José Teunesen

Huilend doet de 55-jarige José Teunesen haar verhaal in AD Utrechts Nieuwsblad. Woensdagochtend om half elf wandelde zij met haar hond Durga, vernoemd naar de Hindoe-godin die strijdt tegen ongelijkheid, langs de singel ter hoogte van het Lucasbolwerk toen de viervoeter zich verstapte en in het water viel. Teunesen probeerde het beestje vanaf de kade nog aan wal te krijgen, maar dit mislukte.

Buurtbewoners klagen al maanden bij de gemeente Utrecht over de gevaarlijke oever. Niet alleen voor honden, maar ook voor kinderen is het een onveilige plek. Zo ervaart ook hondeneigenaar Michael Kooren grote problemen met de nieuwe waterrand. 'Ik snap niet dat er niets geplaatst wordt. Nu is het een hond, straks is het een kind die verdrinkt.'

Een groep bewoners heeft al zijn beklag gedaan bij de gemeente maar kreeg nul op het rekest. 'Er is toen een klein trappetje voor eenden geplaatst waar honden en mensen niet op kunnen.'

Liep voorheen de oever nog geleidelijk af, de nieuwe steile damwand is een onmogelijk obstakel geworden om op te klimmen.

Geen reddingspoging
'Ik heb gegild: mijn hond verdrinkt. Ik heb staan schreeuwen als een bezetene,' vertelt Teunesen die haar hond niet achterna sprong omdat ze niet kan zwemmen. Het meisje dat het zag gebeuren waagde zich ook niet aan een reddingspoging. Toen de dierenambulance ter plaatse was om het dier te zoeken, werd hij niet meer gevonden.

Volgens de gemeente is het lastig om een oplossing te vinden omdat het een monumentale oever betreft. 'We zijn daardoor gebonden aan bepaalde regels,' zegt woordvoerder Maud Bredero.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht