Volledig scherm
Inwoners van Huis ter Heide zijn tegen de biomassacentrale © Jeroen Jumelet

Beslissing biomassacentrale Zeist uitgesteld door gemeenteraad

Het besluit over een biomassacentrale tussen de A28 en sporthal Dijnselburg in Zeist is uitgesteld. Een meerderheid van de gemeenteraad is geschrokken van het felle verzet van omwonenden tegen de centrale. De fracties willen zelf ook meer tijd om zich beter in de ingewikkelde materie te verdiepen.  

Op verzoek van coalitiegenoot VVD besloot de raad het beladen onderwerp vanavond van de agenda te halen. Alleen coalitiegenoot CDA en Nieuw Democratisch Zeist stemden tegen het ordevoorstel van de VVD. Het CDA omdat de partij sowieso tegen de komst van de centrale is en graag duidelijkheid wil. NDZ diende een eigen amendement in, waarin ze burgemeester en wethouders oproept een brede dialoog aan te gaan over het omstreden houtenergiestation met de Zeister bevolking. Deze motie kreeg de steun van de raad. In het overleg met de samenleving is ook een rol weggelegd voor de fracties, aldus wethouder Johan Varkevisser.

De komende tijd wordt overlegd gepleegd met de bewoners. Dat heeft er de afgelopen weken aan ontbroken, vindt een groot deel van de raad. De verwachting is dat de biomassacentrale medio volgend jaar pas weer op de politieke agenda staat. Dan wordt ook het energieplan besproken. Zorgvuldigheid gaat boven snelheid, aldus de raad.

De tegenstanders, die in groten getale naar het stadhuis waren gekomen, zijn niet blij met het uitstel. Zij blijven zich verzetten tegen de komst, aldus Martine Speekenbrink, een van de initiatiefnemers van het verzet. Voorafgaand aan de raadsvergadering overhandigden zij namens voornamelijk bewoners van Huis ter Heide een petitie tegen de komst van de biocentrale.

De petitie is ondertekend door meer dan 1100 personen, verzameld in negen dagen, aldus Speekenbrink. De bewoners voelen zich overvallen en zetten grote vraagtekens bij rapporten die beweren dat het houtenergiestation geen vuile lucht uitstoot en duurzaam is.

Het besluit tot uitstel is een tegenvaller voor het bedrijf Bio Forte dat de centrale ter hoogte van het Badmeester Schenkpad wil bouwen. Dit wil voor 1 januari aan de slag om geen subsidie mis te lopen. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht