Dit jaar is er geen Bloemencorso in Leersum.
Volledig scherm
Dit jaar is er geen Bloemencorso in Leersum. © AD

Besluit Bloemencorso te schrappen doet pijn, maar iedereen in Leersum begrijpt het

Het was misschien wel de moeilijkste beslissing die het corsocomité ooit heeft genomen: het Bloemencorso van Leersum is voor dit jaar van de kalender gehaald. Vanwege corona is het niet verantwoord, maar ook zou een late afgelasting duizenden euro’s kosten.

Quote

Als we nu door zouden gaan, kost het ons veel geld met de kans op een verbod. Dan praat je over tienduizen­den euro's

Hans Charvat

Een besluit met pijn in het hart, dat geeft Hans Charvat van het Bloemencorso van Leersum onmiddellijk toe. Voor veel inwoners van het dorp is het corso één van de hoogtepunten van het jaar. Bijna iedereen kijkt uit naar die twee dagen in augustus. ,,Het is een zure beslissing, maar wel doordacht. Gezondheid gaat boven alles.”

Het Bloemencorso zou dit jaar worden gehouden op 22 en 23 augustus. Charvat vindt het besluit om het Bloemencorso van de agenda te halen niet te vroeg. ,,Tot 1 juni  is elke samenkomst verboden, de kans bestaat dat die periode wordt verlengd. We willen niet dat de bouwers bij elkaar komen. Een uitbraak is slecht voor de gezondheid en slecht voor het imago. Als we nu door zouden gaan, kost het ons veel geld met de kans op een verbod. Dan praat je over tienduizenden euro's.”

Jongens

De 'grote’ jongens van het corso waren al begonnen met de bouw van de wagens, maar het comité had ook al geluiden ontvangen dat het op tijd klaar krijgen van een wagen onmogelijk was. ,,Het is heel lastig  om met deze maatregelen te bouwen”, zegt Charvat.

Intern is het comité nog bezig geweest met een alternatief, maar niemand weet wanneer de maatregelen worden versoepeld of ingetrokken. Charvat: ,,We kunnen niets organiseren. Als het snel virusvrij is, kunnen we nog iets op poten zetten. Stel dat alles op 1 juni vrij zou zijn, wat ik overigens betwijfel, kunnen we nog iets kleins doen. 1 juli is  voor ons te laat.”

Sneu

 Alles verschuift nu naar 2021. Ook de Bloemenkoningin blijft dezelfde. Charvat: ,,Dat is een sneu verhaal. We hebben een Bloemenkoningin, die wordt mooi aangekleed. Toen kwam de coronacrisis, maximaal honderd man in de zaal, werd later dertig. We stonden met twaalf mensen in een heel grote zaal. De presentatie werd uitgezonden, maar wij moesten even later het corso afblazen. Niet leuk voor dat meisje. Het is in Leersum een eer om Bloemenkoningin te zijn. Ze zal het in 2021 opnieuw zijn.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht