Volledig scherm
Legervoertuigen bij de kazerne in Doorn. © ANP

Besluit over marinierskazerne Doorn weer uitgesteld, oppositie staat ‘perplex’

UPDATEStaatssecretaris Visser van Defensie schuift een besluit over de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Vlissingen verder voor zich uit. Volgens de defensiebegroting valt pas in 2021 duidelijkheid te verwachten.

Het besluit over de verhuizing van de mariniers van de Doornse kazerne naar een nieuw te bouwen onderkomen in Vlissingen is al een paar keer uitgesteld. De verwachting was dat de staatssecretaris voor de zomer van 2020 de knoop zou doorhakken. In de defensiebegroting die vandaag is gepresenteerd, wordt nu echter uitgegaan van 2021.  

Oppositiepartij GroenLinks in de Tweede Kamer heeft geen goed woord over voor het nieuwe uitstel. Kamerlid Isabelle Diks staat naar eigen zeggen ‘perplex’. ,,Dit kun je geen behoorlijk bestuur meer noemen. Zowel de gemeenten Vlissingen en Utrechtse Heuvelrug, als de betrokken provincies én de mariniers hebben recht op zekerheid over hun toekomst.”

Voorwaarden

Sinds 2011 wordt er gesproken over het vertrek van de mariniers uit de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn. De voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe kazerne in Zeeland zijn al begonnen. Maar de verhuizing is nog steeds geen uitgemaakte zaak. De staatssecretaris besloot eerder haar besluit uit te stellen omdat het overleg met de personeelsvertegenwoordigers over de voorwaarden waaronder de mariniers verhuizen en komen te werken in Vlissingen nog loopt. Zolang dat overleg gaande is, wil de Tweede Kamer niet dat er ‘onomkeerbare stappen’ worden gezet.

De Kamerfractie van GroenLinks stelt nu voor de aanbesteding van de nieuwbouw in Vlissingen stop te zetten. ,,De staatssecretaris laat dit proces maar dooretteren, met onzekerheid voor alle betrokken partijen als gevolg. Zelfs als ze nog tot overeenstemming met de medezeggenschap komt, blijft staan dat het een gebrekkige kazerne voor veel te veel geld op de verkeerde plek wordt.’’

Kamerlid Diks vroeg al eerder aan staatssecretaris Visser om de verhuizing te heroverwegen, nadat bleek dat de verhuizing voor veel mariniers een reden was om de krijgsmacht te verlaten. De nieuwe kazerne in Vlissingen zou ook niet aan alle eisen voldoen.

VVD-Kamerlid André Bosman gaat vooralsnog uit van een besluit voor de zomer van 2020. ,,Maar ik ga hier zeker vragen over stellen. Ik zit er heel simpel in: als het medezeggenschapsoverleg is afgerond, gaat in Vlissingen de spa de grond in. Dat kan nog steeds eerder zijn dan juli 2020. Het is een politieke spin van GroenLinks om te roepen dat de beslissing nu weer is uitgesteld. Dat is omdat zij die verhuizing naar Vlissingen niet willen. In mijn ogen is er niks veranderd.”

Huiswerk

VVD-wethouder Rob Jorg van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zegt in een reactie dat 2021 nieuw is voor hem. Jorg pleitte eerder dit jaar tijdens een bezoek aan de staatssecretaris nog voor snelle besluitvorming. De wethouder maakte haar duidelijk dat Utrechtse Heuvelrug het kazerneterrein in Doorn hard nodig heeft voor wonen, onderwijs en sport. Jorg: ,,De vaste Kamercommissie voor Defensie heeft eerder aangegeven dat ze nog dit najaar met de staatssecretaris wil praten over de marinierskazerne. Ik ga ervan uit de ze haar huiswerk doet en zo snel mogelijk met duidelijkheid komt.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht