Beste oliebollen worden gemaakt in Utrecht

VideoDrie bakkers uit de provincie Utrecht staan in de top tien van de AD Oliebollentest. In IJsselstein, Bunnik en Utrecht worden de beste oliebollen gemaakt.

Quote

Ik vind het heel erg gaaf dat mijn twee bollen zo hoog scoren

Jeroen Brokking

Bakker Jeroen Brokking staat zelfs met twee oliebollen in de top van het bollenklassement. Met de Brokking-bol won hij de tweede prijs en de bol van zijn compagnon Bakker Roel werd als achtste getest.

,,Drie jaar geleden zijn we gefuseerd'', legt Brokking uit. ,,Mijn compagnon Patrick Roelofs is meer de winkelmanager, ik de bakker. Voor bakker Roel heb ik het recept gebruikt van twee jaar geleden. Toen wonnen we de Oliebollentest. Die bol heb ik iets veranderd. Voor mijn bakkerij heb ik een ander recept gebruikt. Wat dat is, vertel ik niet. Dat is geheim. Ik vind het wel heel erg gaaf dat mijn twee bollen zo hoog scoren.''

,,In het begin heb ik ooit eens een beetje cognac in het beslag gedaan'', vervolgt Brokking. ,,Daar werd ik direct op afgerekend. Een rare nasmaak maakte de jury er van.''

Omzet
Voor Brokking is een topklassering in de AD Oliebollentest erg belangrijk. Zijn omzet stijgt aanzienlijk met een plaats in de top. Gisteren verkocht hij er al zo'n 4000 in IJsselstein. Hij hoopt dit jaar de grens van 200.000 stuks te passeren.

,,Twee jaar geleden verkochten we met die eerste plaaats 160.000 oliebollen. In de laatste dagen bakken we 24 uur per dag oliebollen. Die gaan naar de zeven winkels in de regio en naar derden, zoals bijvoorbeeld regionale supermarkten die graag mijn oliebollen willen verkopen.''

Quote

We moeten wel vol aan de bak

Jeroen Brokking

Grote hal
In een grote hal worden de bollen gebakken. ,,We hebben daar vijf baklijnen die 12.000 tot 15.000 oliebollen per uur kunnen verwerken. Met vrachtwagens worden die naar de winkels gebracht. We moeten wel vol aan de bak.''

Het scheelde niet veel of Brokking had zijn bedrijf moeten sluiten. In februari dreigde hij bankroet te gaan. Een afnemer kwam zijn afspraken niet na. ,,Dat is verleden tijd, een moeilijke periode ook, maar ik kijk liever naar de toekomst. Deze prijs is een mooie waardering voor het werk dat we hebben verricht. Ik denk dat we op de goede weg zijn.''

Beetje zuur
Brokking hoorde half december al dat hij in de top vijf was geëindigd, net als bakkerij Vroeg uit Bunnik. Die werd uiteindelijk vierde. ,,Vorige week donderdag hoorden we het, tweede. Mooi, een beetje zuur, net geen eerste. Het zit echt dicht bij elkaar.''

Brood- en Banketbakkerij Sterk uit Nieuwegein werd elfde in de test.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht