Volledig scherm
Het terrein van de basisschool Oud Zandbergen in Huis ter Heide. © William Hoogteyling

Bestuur basisschool Huis ter Heide erkent fouten rond onderwijsklimaat en veiligheid

Het schoolbestuur van de basisschool Oud Zandbergen in Huis ter Heide trekt het boetekleed aan. In een gesprek met de onderwijsinspectie is gebleken dat er fouten zijn gemaakt rond het onderwijsklimaat en de veiligheid op school.

Dat schrijf het bestuur deze week in een brief aan de ouders. Het schoolbestuur onder leiding van voorzitter Istrahel Schorea overweegt een andere structuur van besturen te kiezen. Het bestuur liep voortdurend achter de feiten aan, schrijft Schorea. Het bestuur komt kennis en kwaliteit tekort om leiding aan de school te geven.

,,De bevindingen van de inspectie rondom het onderwijsklimaat en de veiligheid binnen de school onderschrijft het bestuur”, aldus Schorea aan de ouders. ,,Het belang van het kind staat hierin voor beide partijen centraal. Momenteel is het bestuur met verschillende partijen in gesprek over een vervolgtraject ter verbetering.”

Onder vuur

De Inspectie van het Onderwijs is in februari begonnen met een onderzoek bij basisschool Oud Zandbergen in Huis ter Heide. Daar ligt interim-directeur Jos van Teunenbroek onder vuur door haar beleid op de school. Onder ouders is veel onrust ontstaan over het plotselinge vertrek van leerkrachten. Diverse ouders halen hun kinderen van school en brengen ze ergens anders onder.

In een later stadium heeft de onderwijsinspectie het onderzoek naar de kwaliteit van het onderwijs bij de basisschool Oud Zandbergen uitgebreid. De inspectie besloot tot een derde bezoek op 11 maart. Het is niet duidelijk waarom de inspectie er meer tijd voor heeft uitgetrokken. De inspectie gaat voor de verschijning van de eindrapportage niet in op details. 

Groepsobservaties

Het onderzoek werd uitgevoerd door twee inspecteurs. Het bestond uit gesprekken, een documentenanalyse en groepsobservaties. Ook leerlingen, ouders en leerkrachten zijn ondervraagd. Het rapport zal nog voor de zomer openbaar worden, verwacht de inspectie.

Een informatieavond van het bestuur voor de ouders is verplaatst van 17 naar 23 april. Voorzitter Schorea wil pas volgende week commentaar geven op het conceptrapport.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht