Volledig scherm
© Smaling Martin

Bestuurlijk unicum: Culemborg en Vijfheerenlanden vergaderen gezamenlijk over Fort Everdingen

Het wordt gezien als een bestuurlijk unicum: de gemeenteraden van Culemborg en Vijfheerenlanden besluiten in gezamenlijke vergadering over een onderwerp dat beide gemeentes  aangaat. Op 4 september komen ze samen op de plek waar het om draait: Fort Everdingen, langs de dijk tussen Culemborg en Everdingen. Daar moet een bestemmingsplan voor komen.

Het fort ligt precies op de grens tussen de provincies Gelderland en Utrecht en de gemeenten Culemborg en Vijfheerenlanden. Fort Everdingen bestaat uit een natuurterrein van twaalf hectare met daarop een aantal gebouwen van militair-historische betekenis. Het fort werd in de negentiende eeuw gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een Nationaal Landschap, aangewezen als grootste Rijksmonument van Nederland en staat op de voorlopige lijst van Unesco Werelderfgoed. Doel is om in 2019 officieel de status van werelderfgoed te bemachtigen.

Verdere ontwikkeling

De colleges van de twee gemeenten trokken de afgelopen jaren samen op om mogelijk te maken dat Fort Everdingen gerestaureerd wordt en dat het fort een historisch, toeristisch en recreatief element van belang is in de regio. In 2015 kwam het complex na een wedstrijd in handen van bierbrouwerij Duits & Lauret. De brouwers hebben hun proeflokaal in een van de genieloodsen op het terrein, direct naast het torenfort. Het wordt door een glazen tussenwand gescheiden van de brouwinstallatie. 

Op het fortterrein is verder een camping met een aparte plek voor campers. Ook zijn er proeverijen, feesten, partijen en zakelijke bijeenkomsten. En nu dus ook een gemeenteraadsvergadering waar wordt beslist over het bestemmingsplan. De gemeenten, zegt een woordvoerder, doen dit graag om de verdere ontwikkeling van Fort Everdingen mogelijk te maken.

De bijzondere bijeenkomst start 4 september om 19.00 uur met een rondleiding over het fortterrein. De raadsvergadering onder voorzitterschap van burgemeester Gerdo van Grootheest van Culemborg begint om 20.00 uur.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht