Bij parkeerplaats P1 bij winkelcentrum Vleuterweide is een betaalsysteem aangebracht. De slagbomen volgen nog.
Volledig scherm
Bij parkeerplaats P1 bij winkelcentrum Vleuterweide is een betaalsysteem aangebracht. De slagbomen volgen nog. © AD

Betaald parkeren Vleuterweide valt slecht bij bewoners én politiek

Bewoners en politiek voelen zich overvallen door de invoering van betaald parkeren bij winkelcentrum Vleuterweide in Utrecht. Bijna de voltallige gemeenteraad wil uitstel.

De gemeente Utrecht en eigenaar van het winkelcentrum, a.s.r., kondigde recent aan dat voor gebruik van het parkeerterrein aan de noordkant en de parkeergarage vanaf 1 november betaald moet worden. De eerste drie uren blijven gratis, daarna is het tarief 1,50 euro per uur. Het terrein wordt afgesloten met slagbomen.

Bewoners van woningen boven de winkels zijn boos over de maatregel. Vooral het betaald parkeren op het parkeerterrein stuit veel gemeenteraadsleden tegen de borst. Het terrein is eigendom van de gemeente, maar wordt gehuurd door a.s.r. Normaal gesproken gaat een uitgebreide onderzoeks- en inspraakprocedure aan de invoering van betaald parkeren vooraf. Dat is nu niet gebeurd. 

Alle partijen -op twee na- doen nu via schriftelijke vragen een bijzondere oproep. Ze willen dat het college van burgemeester en wethouders ervoor zorgt dat de maatregel wordt uitgesteld, tot dat het onderwerp in een commissievergadering wordt besproken. Dat is naar verwachting half november.

,,Er wordt nu over de gebruikelijke procedures heen gewalst'', vindt VVD'er André van Schie. ,,Er zijn ook parkeerplekken verdwenen door de bouw van appartementen. De verkeerssituatie is er al ingewikkeld, dus er moet zorgvuldig worden gecommuniceerd naar bewoners.''

,,Bewoners hebben het nakijken'', zegt ook Tim Schippers van de SP. ,,Het feit dat kennelijk a.s.r. vraagt en de gemeente draait, staat me niet aan.''

Woordvoerder Pedro van Looij  van a.s.r. zegt in een eerste reactie dat betaald parkeren noodzakelijk is om parkeerruimte vrij te houden voor bezoekers van het winkelcentrum. ,,In de omliggende wijk hebben bewoners meer auto's dan er parkeerplekken zijn. Daarom loopt de parkeerdruk op.'' Hij wijst er op dat aan de andere kant van het winkelcentrum een groot parkeerterrein is dat gratis blijft.

De gemeenteraad wil ook meer informatie over mogelijke afspraken tussen de gemeente en a.s.r. Een inspreker op een raadsinformatiebijeenkomst zei afgelopen week dat het betaald parkeren wordt ingevoerd, in ruil voor het laten vallen van juridische bezwaren tegen bouwplannen rondom het winkelcentrum. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht