Volledig scherm
GVVV viert een doelpunt in de KNVB-bekerwedstrijd tegen PSV in december van het vorig jaar. © BSR Agency

Betaald voetbal in Veenendaal? Dan moeten GVVV en DOVO eerst fuseren. En dat ligt behoorlijk gevoelig

PollBurgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal mijmerde onlangs over de toekomst van het plaatselijke voetbal. Hij zou een betaaldvoetbalclub binnen de gemeentegrenzen toejuichen. Maar hij weet ook dat een samenwerking tussen DOVO en GVVV om dat bereiken een brug te ver is. Is er in Veenendaal wel betaald voetbal mogelijk?

Poll

Fusie DOVO en GVVV is een goed plan om betaald voetbal mogelijk te maken

Fusie DOVO en GVVV is een goed plan om betaald voetbal mogelijk te maken

  • Eens (41%)
  • Oneens (59%)
583 stemmen

Sponsor Wim van Beek van DOVO ziet geen toekomst voor een betaaldvoetbalclub met perspectief. Hij zag in het verleden elders in Nederland veel initiatieven sneuvelen. Hij meent dat zijn geliefde club beter af is bij de amateurs. ,,Je zag het bij Vlissingen, bij Achilles, het is allemaal mislukt. Als je zoiets wil moet je verhuizen naar een andere locatie. Wellicht een multifunctioneel stadion in Veenendaal-Oost. Bovendien is in het betaald voetbal de zondag een speeldag. Dat zien wij niet zitten.”

Alleen wanneer DOVO en GVVV gaan samenwerken, is misschien iets mogelijk, denkt Van Beek. Maar dat acht hij ondenkbaar. ,,Dat is echt een brug te ver. Veel sponsors van DOVO hebben rood in de genen (de club speelt in rood-wit tenue red.) Ik zie het eerder gebeuren bij IJsselmeervogels of Spakenburg. Daar is de begroting drie, vier keer hoger dan bij ons of de buren.”

Quote

Een betaald­voet­bal­club is vaak zakelijker, onpersoon­lij­ker. Bij de amateurs heerst een andere sfeer

Matty van Leeuwen, Hoofdsponsor GOconnectIT

Ook Matty van Leeuwen van GVVV-hoofdsponsor GOconnectIT ziet geen toekomst voor betaald voetbal in Veenendaal. ,,Dan praat je over andere bedragen. Dat wordt lastig. Supporters moeten naar andere speeldagen uitwijken. Je gaat niet meer op zaterdagmiddag naar je clubje. GVVV trekt nu ongeveer duizend toeschouwers. Dat worden er dan mogelijk minder. Een betaaldvoetbalclub is daarnaast vaak zakelijker, onpersoonlijker. Bij de amateurs heerst een andere sfeer.”

Bloedgroepen

Een fusie met DOVO is voor Van Leeuwen, oud-speler van GVVV, ondenkbaar. ,,Het zijn twee bloedgroepen die niet goed mengen; twee verschillende culturen. Nee, DOVO en GVVV zullen eerder op eigen houtje een betaaldvoetbalclub willen worden, dan samen te werken. Dat gaat niet gebeuren.”

Jan-Willem Hiensch, penningmeester van de sponsorgroep van DOVO, denkt dat na het faillissement van FC Wageningen 1992 in de regio wel ruimte is voor een betaaldvoetbalorganisatie. Maar welke club die rol zou moeten pakken, weet hij niet. ,,DOVO is daar in ieder geval nog niet aan toe. Daar zijn we ook helemaal niet mee bezig. Bovendien kunnen we dan niet op eigen sportcomplex terecht: we hebben nu al parkeerproblemen. Dan zouden we echt moeten verhuizen. En iets samen doen met GVVV, nee, dat is geen haalbare kaart.”

Quote

Ik heb het wel eens gezegd bij een gezamen­lijk ontbijt van DOVO en GVVV. Dat was als een grap bedoel, maar als je reëel bent is het de enige manier

Rob de Boer, GVVV

Alleen Rob de Boer, bestuurslid technische zaken bij GVVV, ziet wel iets in het idee van samenwerking. ,,Ik heb het al eens gezegd bij een gezamenlijk ontbijt van DOVO en GVVV. Dat was als een grap bedoeld, maar als reëel bent, is het de enige manier. Maar moet je wel betaald voetbal willen in Veenendaal? De eerste divisie is geen leuke competitie. Bovendien, de twee clubs zijn wel heel verschillend. Dat wordt een lastig verhaal, maar ik zou wel eens een onderzoekje willen doen naar voorstemmers en tegenstanders. Dan is het maar duidelijk.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht