Volledig scherm
Derde kraak in korte tijd bij 100% Voetbal in stadion Galgenwaard Utrecht © Facebook 100% Voetbal

Betonblokken moeten voetbalwinkel bij stadion Galgenwaard beschermen na derde kraak in maand tijd

Opnieuw hebben dieven toegeslagen bij stadion Galgenwaard. Nadat eerder deze week de fanshop van FC Utrecht doelwit was, is ook voetbalspeciaalzaak 100% Voetbal nabij de Bunnikside opnieuw beroofd van kleding. Omdat dit al de derde kraak is sinds de opening vorige maand, zijn nu betonblokken geplaatst. ,,Natuurlijk word je hier niet blij van. Maar je moet door.”

De openingsochtend was het raak, vorige week sneuvelden opnieuw ruiten en deze week sloegen onbekenden opnieuw toe. ,,Ze kwamen gewoon met een scooter aanrijden en sloegen met een hamer een raam in”, weet mede-eigenaar Berry Nelemans.

Verrassing

Waar de twee vorige keren een grote kostenpost ontstond door vooral veel verdwenen trainingspakken van het merk Nike, kwam de dief in de winkel dit keer voor een verrassing te staan. Nadat hij een tas onder zijn jas vandaan pakte om deze vol te stoppen met kleding, ontdekte hij dat in de winkel dit keer niets te halen was. Uit voorzorg waren de kleren al uit de winkel gehaald en achter slot en grendel gelegd.

Eigenaar Berry Nelemans zag het allemaal op camera terug. ,,Dat had de dief kunnen weten, als hij van tevoren naar binnen had gekeken. Het zag er op camera wel grappig uit. Maar dit is natuurlijk heel sneu.’’ De dieven zijn volgens hem bewust uit op dure exclusieve kleding, die de winkel verkoopt. De trainingspakken en fleecetruien zijn momenteel populair en daarom vermoedelijk goed te verhandelen. ,,Ze weten wat ze willen hebben en slaan toe.”

Volledig scherm
Betonblokken moeten de winkel 100% Voetbal gaan beschermen tegen ramkrakers © Marco Gerling

Weer is een ruit kapot. ,,Pas half oktober krijgen we waarschijnlijk een nieuwe deur geleverd”, sipt Neleman. Om ramkraken in de toekomst te voorkomen heeft de winkel nu zogenaamde varkensruggen laten plaatsen: betonblokken die moeten voorkomen dat een auto de pui kan rammen om binnen te komen. ,,Maar als ze binnen willen komen, lukt ze dat toch wel, hoor”, is hij ook realistisch.

Daarom overweegt de winkel naast camerabewaking en de nieuwe betonblokken ook bijvoorbeeld stalen pijpen toe te voegen om dieven te weren. Al is dat wel afhankelijk van toestemming, omdat daarvoor iets gedaan moet worden aan de constructie van het stadion.

Verdienen

De kraken kosten het bedrijf geld. Niet alleen tienduizenden euro’s aan kleding, maar ook het eigen risico bij het vervangen van pui, glas en deuren. Maar het bijltje erbij neergooien, daar denken Nelemans en mede-eigenaar Sebastiaan Haage niet aan. ,,Dit is zo vlak voor het seizoen onze tijd om geld te verdienen waar we het jaar mee doorkomen. Over drie maanden tot een half jaar komen we hierdoor vermoedelijk wel in een gat terecht, omdat we dan geen kleding meer op voorraad hebben en nu nog een beroep kunnen doen op andere winkels. Daar is niets aan te doen. We moeten en gaan gewoon door, ook al worden we hier niet blij van.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht