Volledig scherm
Minister Grapperhaus in de Tweede Kamer. © ANP

Beveiliging kroongetuige Nabil B. in handen van taskforce

Justitie zegt zich tot het uiterste in te spannen voor de beveiliging van kroongetuige Nabil B. en zijn familie. Welke maatregelen er worden genomen, wordt echter stilgehouden. De enige mededeling is dat er een speciale taskforce zich daarmee bezighoudt.

De advocaat van de kroongetuige haalde dinsdag tijdens een rechtszitting hard uit naar het Openbaar Ministerie (OM). Hij zei dat de kroongetuige mogelijk zijn medewerking intrekt, als de beveiliging niet verbetert. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) werd opgeroepen maatregelen te nemen. Die verwijst voor een reactie door naar het OM.

Nabil B. (31) werd in maart 2017 door het OM naar voren geschoven als kroongetuige, die belastende verklaringen heeft afgelegd over een reeks liquidaties in de onderwereld. Daags erna werd zijn broer Reduan doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam.

Vermoed wordt dat Redouan Taghi achter die liquidatie zit. Kroongetuige Nabil B. wees hem aan als het brein achter diverse liquidaties en Taghi dreigde B. en zijn familie ook te vermoorden als hij verklaringen zou afleggen.

Dilemma

Advocaat Bart Stapert zegt dat de kroongetuige voor een dilemma staat. „Als hij doorgaat, riskeert hij nog meer pijn voor zijn naasten. Trekt hij zich terug, dan riskeert hij dat de verantwoordelijken onvoldoende worden gestraft.’’

Aan verdere medewerking koppelt B. voorwaarden: de beveiliging van zijn familie moet beter. Noodgedwongen is een aantal familieleden al naar het buitenland uitgeweken, omdat in Nederland niet voldoende middelen voorhanden zijn om hen goed te beveiligen, zo berichtte De Telegraaf.

„Het is aan het Openbaar Ministerie hierop te reageren’’, zegt woordvoerder Lodewijk Hekking van het ministerie. „Maar ook de minister beseft dat dit een unieke situatie betreft met een uniek probleem. We werken er dagelijks aan om passende maatregelen te treffen.’’

Er is een speciale taskforce opgesteld, waarin medewerkers van het Openbaar Ministerie (OM), politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) dagelijks met elkaar de situatie bespreken en zo nodig maatregelen nemen.

Het OM zegt inhoudelijk niet te willen reageren. „Maar hou er rekening mee dat we ons tot het uiterste inspannen de familie te beveiligen.’’

Advocaat Stapert zei dinsdag de situatie af te wachten en op korte termijn het OM te informeren over ‘de positie van de kroongetuige’.

De rechtszaak wordt op 7 september voortgezet.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht