Bewoner boerderij Werkhoven gearresteerd voor reeks branden

VIDEODe man die vanmiddag op een boerderij in Werkhoven is gearresteerd voor een reeks branden op het erf, is de bewoner zelf. Dat zegt de politie. 

Na de brand van vannacht in het woonhuis deed de politie opnieuw onderzoek naar de oorzaak. De brand lijkt opnieuw, net als de vorige vier keren, te zijn aangestoken.

Het terrein was de hele ochtend afgesloten door de politie. Tijdens het onderzoek werd rond twee uur boer Gert Snitselaar geboeid en met een politiebusje afgevoerd.

Zijn advocaat Sidney Smeets was aan het einde van de middag nog steeds niet op de hoogte van de arrestatie. ,,Erg vreemd dat ze dit naar buiten brengen zonder mij te informeren. Ik ben niet gebeld en de politie is op dit moment voor mij ook onbereikbaar, terwijl mijn cliënt vanaf het moment van zijn arrestatie recht heeft op juridische bijstand‘’, zegt Smeets. ,,Voor zover ik nu weet is er ook geen enkele aanwijzing dat hij  iets met de branden te maken heeft.‘’ Volgens de politie is er meteen na de arrestatie wel degelijk een advocaat op de hoogte gebracht. Dat zou een advocaat kunnen zijn die piketdienst heeft, als de verdachte niet heeft aangegeven dat zijn eigen advocaat gewaarschuwd moet worden. 

Het onderzoek naar alle vijf de branden leidde volgens een politiewoordvoerder echter wel tot de conclusie dat de ondernemer zelf de hoofdverdachte is. 

De verdachte heeft altijd gezegd dat hij vermoedelijk slachtoffer van de branden was omdat hij onlangs uit de kast is gekomen en nu overal bekend is dat hij homoseksueel is.  Hij woonde tot voor kort nog samen met zijn vrouw en twee kinderen op de boerderij, maar het stel leefde wel apart. 

Eerste brand

De eerste brand was eind oktober, daarna volgden er nog vier. Boer Gert, een 35-jarige Leerdammer, zou elke keer met gevaar voor eigen leven geprobeerd hebben zijn vee te redden. De eerste keer zou dat gelukt zijn,  later zijn er toch koeien bij de branden omgekomen.  Zelf zou hij een paar keer aan de vlammenzee ontsnapt zijn. Vannacht moest de brandweer hem van het dak van het huis redden.

Snitselaar zou ook bedreigd worden, zei hij zelf.  Hij wilde verkassen naar het aanpalende ‘t Goy vanwege een conflict met de gemeente Bunnik, maar die locatie bleek besmet met een virus. Ten tijde van de branden ging dure apparatuur in vlammen op, terwijl hij niet verzekerd was. Van de verzekeraar moest hij brandbeveiliging aanbrengen, maar vanwege de op stapel staande verhuizing vond de boer dat te duur. 

Iedereen zette al grote vraagtekens bij het feit dat de brandstichter viermaal terug kwam, terwijl er sinds de eerste brand bewaking aanwezig was.

Waarnemend burgemeester Van Schelven van Bunnik reageerde nog geschokt op het feit dat de man slachtoffer zou zijn vanwege zijn seksuele geaardheid en noemde dat ‘onacceptabel’. 

Volledig scherm
De politie arresteerde zaterdagmiddag de 35-jarige boer op zijn erf in Werkhoven. © Koen Laureij

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht