Wieke Westerveld is de initiatiefnemer van een petitie om de Alexander Numankade verkeersveiliger te maken.
Volledig scherm
Wieke Westerveld is de initiatiefnemer van een petitie om de Alexander Numankade verkeersveiliger te maken. © Marnix Schmidt

Bewoners Alexander Numankade starten petitie voor verbeteren straat: ‘Het is hier ’s ochtends chaos’

Iedere 10 minuten razen er in de ochtendspits zo’n 230 fietsers over de drukke Alexander Numankade in Utrecht. Die fietsers moeten de smalle straat ook nog eens delen met auto’s, voetgangers én een basisschool. Bewoners zijn er helemaal klaar mee.

,,Het is hier ’s ochtends in de spits chaos: veel auto’s en fietsers moeten over dezelfde drukke weg, en de kruispunten zijn ook nog eens hartstikke onveilig”, vertelt Wieke Westerveld, bewoonster en één van de leden van de Wijkraad Noordoost. De Alexander Numankade in de Utrechtse Zeeheldenbuurt is een belangrijk verbindingspunt tussen meerdere wijken, en dat zorgt in de spits voor een drukte van belang.

De Alexander Numankade wordt volgend jaar geopend voor rioolwerkzaamheden: een uitgelezen kans om meteen een paar aanpassingen aan de straat te maken, vindt Westerveld. Maar hier is mogelijk wéér geen budget voor. Samen met andere bewoners startte ze daarom een petitie. ,,De maximale snelheid moet van 50 naar 30 kilometer per uur. Daarnaast willen we meer ruimte voor fietsers en voetgangers en moeten kruispunten worden verbeterd.’’

Raadsbrief

De zorgen om de Alexander Numankade zijn al langer bekend bij de gemeente. Bewoners zetten zich al jaren in om de maximumsnelheid te verlagen en de veiligheid van de straat te verbeteren. ,,Maar ons werd in het verleden telkens verteld dat daar geen budget voor was”, zegt Westerveld. 

Het verlagen van de maximumsnelheid aan de Alexander Numankade werd onlangs wél opgenomen in een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeente. In diezelfde brief staat ook dat de straat best aangepakt kan worden, maar dat het streven is om ‘werk met werk’ te maken. ,,Het is dus wel bekend bij de gemeente en ze hebben ook aangegeven ermee aan de slag te willen. Maar alleen als de straat geopend wordt voor andere werkzaamheden, zullen ze hem onder handen nemen en veiliger maken’’, legt Westerveld uit.

Geen geld

En hoewel die werkzaamheden er dus aankomen, zou het best eens kunnen dat bewoners weer achter het net vissen. Door het geld dat de gemeente mogelijk steekt in de herinrichting van een bussluis in Overvecht, zou er misschien geen geld meer zijn voor het aanpakken van de Alexander Numankade.

En dus starten bewoners een petitie, die de komende dagen ook online verschijnt. ,,Er zit best wat tijdsdruk achter. De gemeente heeft nog geen officieel besluit genomen, dus we hopen ze zo snel mogelijk een massaal ondertekende petitie aan te kunnen bieden”, vertelt Westerveld. ,,We hopen goed aan te kunnen tonen dat het aanpassen van de straat echt voor heel veel mensen van belang is – en dat dit het uitgelezen moment is.” 

Bekijk hier de petitie.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. ‘Machogedrag islamitische cultuur zorgt voor verkeersproblemen op Utrechtse Kanaalstraat’
    PREMIUM

    ‘Machoge­drag islamiti­sche cultuur zorgt voor verkeers­pro­ble­men op Utrechtse Kanaal­straat’

    De verkeersproblemen rond de Kanaalstraat in de Utrechtse wijk Lombok zijn grotendeels toe te rekenen aan het machogedrag van jonge mannen met een niet-westerse migratieachtergrond. Dat stellen drie wijkexperts in een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Utrecht is uitgevoerd. Het college van b en w, dat hiervan op de hoogte is gesteld, benadrukt juist dat óók uit het onderzoek blijkt dat bewoners de verkeersveiligheid in de wijk een ‘kleine voldoende’ geven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht