Bewoners boos over bomenkap in tuin aartsbisschoppelijk paleis
Bewoners van de Monseigneur van de Weteringstraat in de Utrechtse wijk Buiten Wittevrouwen zijn boos. Het bisdom Utrecht wil twee van de drie kastanjebomen vellen in de achtertuin van het aartsbisschoppelijk paleis, grenzend aan hun straat.
Al 47 jaar kijkt Leeuw Beijdorff (72) vanuit zijn huis uit op het groen van de achtertuin van het aartsbisdom Utrecht. Met als hoogtepunt drie mooie kastanjebomen. Het nieuws van de geplande bomenkap viel dan ook niet in goede aarde. Niet alleen bij Beijdorff; een hele rits straatbewoners is fel tegen het voorstel.
Oase
De achtertuin van het aartsbisdom Utrecht ligt tegen de Mgr. van de Weteringstraat aan. Een nu rode, maar in de zomer groene oase midden in de stad. En één van de redenen dat veel van de straatbewoners zo genieten van hun leefomgeving. Want, zo zegt bewoner Floris Kramers: ,,Waar in de stad heb je nu nog uitzicht op zulk groen?” Sterker nog, het was acht jaar geleden een meetellende factor tijdens de koop van zijn huis. ,,En dan willen ze dat uitzicht nu verpesten door de bomen te kappen?”
Wat de straatgenoten vooral tegen de borst stuit, is de ogenschijnlijke tegenstrijdigheid van het omgevingsplan van de gemeente. ,,Veel Utrechters zijn bang voor verstening, verlies aan biodiversiteit en leefgebied voor dieren, en verschraling van de natuur in de stad. De gemeente heeft beloofd hard in te zetten op het behoud van groen en oude bomen in de stad. Vervolgens lijkt het erop dat twee monumentale bomen midden in de stad gekapt gaan worden voor een parkeerplaats.”
Stenen en auto's
De verontruste bewoners zijn nog in afwachting van de vergunningaanvraag aan de gemeente, maar zien het somber in. De gemeente liet al weten dat de ingediende reactie van de bewoners geen reden is om de vergunning te weigeren. Ook snappen de bewoners niets van de aanvraag vanuit het aartsbisdom. ,,Hoe kan nou juist de kerk kiezen voor stenen en auto’s in plaats van voor de natuur? Laten wij dit in onze stad gebeuren?” schrijft Lidwien Smit, de zoveelste in het rijtje bezwaar aantekenende buren, in een bezorgde brief.
Door het vellen van deze twee bomen komt er meer licht in de tuin en komt de overgebleven kastanjeboom juist meer tot zijn recht
Woordvoerder Roland Enthoven van het aartsbisdom laat weten dat er helemaal geen sprake is van geplande privéparkeerplaatsen op de plaats van de kastanjebomen. ,,Dat is een onjuist vermoeden van de bewoners. De bomen hebben nog maar vijf tot tien jaar te leven. Er komt zo meer licht in de tuin. En door het vellen van deze twee bomen komt de overgebleven kastanjeboom juist meer tot zijn recht. Vandaar de kap.”
‘Verharde grond’
Daar geloven de bewoners echter niets van. Volgens hen omzeilt het bisdom de term ‘parkeerplaats’ door de term ‘verharde grond’ te gebruiken. ,,Als buren hebben wij geen enkele illusie dat het bisdom iets anders van plan is. Dat blijkt voor ons uit de eerder getoonde plannen, waarop nog wel een parkeerplaats stond.”
De buurtbewoners staan klaar om bezwaar aan te tekenen als de vergunning inderdaad verleend wordt. De gemeente was niet bereikbaar voor een reactie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM4 jaar geleden
Nog voordat de kogel van Gökmen Tanis haar lichaam raakt, denkt Eline dat haar einde gekomen is
Drie weken woonde ze nog maar in haar nieuwe huis pal naast het 24 Oktoberplein in Utrecht. En uitgerekend op 18 maart 2019 stapt ze daar om 10.41 uur op de tram. Een fractie later trekt Gökmen Tanis zijn pistool en richt het bloedbad aan dat Eline, toen 21 jaar oud, ternauwernood overleeft.Utrecht -
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport. -
Doofblind, maar toch roeien: dankzij deze uitvinding van Utrechtse studenten kan het
Stel je voor: je bent blind, doof én je wilt ontzettend graag roeien. Maar slagen in de maat maken lukt eigenlijk niet en dus lijkt de sport onhaalbaar. Dat wilden studenten aan de Hogeschool Utrecht veranderen: zij ontwierpen een speciaal trilvest.Utrecht -
PREMIUMColumn
Den Haag onze burgemeester, wij hun museum: Jerry vindt het (ondanks alles) een mooie ruil
Toen boekhandel Broese en de bibliotheek een paar jaar geleden te kennen gaven dat ze naar het oude postkantoor op de Neude zouden verkassen, gingen er in de gemeenteraad direct stemmen op om het leegkomende pand aan de Oudegracht aan de hoogste bieder te versjacheren.Utrecht -
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap?
-
PREMIUM
Dit heeft de coronalockdown gedaan met scholieren: ‘Sommigen wisten niet wat je op een schoolfeest doet’
Utrecht -
-
-
PREMIUMcolumn
Jerry vindt het wel mooi, een boze Frans van Seumeren: ‘Zulke pure woede moet je koesteren’
Frans zegt sorry. De eigenaar van FC Utrecht heeft zich eerder deze week op het trainingscomplex van de club gemeld om de spelers zijn welgemeende excuses aan te bieden. Een dag eerder, na de nederlaag tegen Go Ahead Eagles, was Van Seumeren de kleedkamer binnen gestormd om zijn falende vedettes eens flink de waarheid te zeggen.Utrecht -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
In samenwerking met indebuurt Utrecht