Volledig scherm
Kerstbomenverbranding in houten in 2011. © Ricardo Smit

Bewoners Houten niet eens met einde traditionele kerstbomenverbranding en starten petitie

De traditionele kerstbomenverbranding in Houten gaat dit jaar niet langer door. Bewoners zijn het hier niet mee eens en vermoeden dat de gemeente gewoon van de vervuilende traditie af wil. Ellen van Ooijen startte een petitie

Quote

Ik snap dat de traditie vervuilend is, maar dat zijn wel meer dingen

Ellen van Ooijen

„Het besluit tot afschaffen van de kerstbomenverbranding wordt onderbouwd met als reden dat 70 procent van de burgers voorstander zou zijn van afschaffen. Wij hebben het idee dat dit niet klopt en twijfelen sterk aan de representativiteit van het burgerpanel”, staat er op de site van de petitie. 

Initiatiefnemer Ellen van Ooijen, een geboren en getogen Houtenaar, duidt: „Ik hoor vanuit verschillende hoeken -het schoolplein, vrienden, kennissen- dat er verbazing is over het besluit en dat ze zich er niet in herkennen. Zij willen de traditie behouden.” 

Van Ooijen zit zelf in het burgerpanel en zegt de vragenlijst niet te hebben gekregen. „Ik begrijp dat ze die lijst niet altijd naar dezelfde mensen sturen, hoor. Maar op deze enquête heeft maar zo'n 1% van de inwoners gereageerd, ongeveer 900 mensen. Als écht 70% van de inwoners die traditie niet meer wil, dan snap ik dat het afgeschaft moet worden. Maar daar twijfel ik dus aan. We hebben nu het gevoel dat de gemeente er gewoon graag vanaf wil.” 

Mandarijntje

De kerstbomenverbranding in Houten vindt ieder jaar na kerstmis plaats. Kinderen fietsen na schooltijd door de straten en halen de bomen op die mensen voor hun huis hebben gezet. De kerstbomen worden vervolgens verbrand en alle kinderen krijgen een mandarijntje en een presentje. Van Ooijen: „Het is altijd een gezellig evenement waar jong en oud bij elkaar komt. Ik snap dat de traditie vervuilend is, maar dat zijn wel meer dingen.” Dit jaar worden de kerstbomen aan de weg opgehaald door de gemeente. 

Tot nu toe zetten 200 ondertekenaars hun handtekening onder de petitie. De initiatiefnemers willen de petitie over een paar weken aanbieden aan de gemeente. De gemeente Houten heeft nog niet gereageerd op de petitie. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht