Volledig scherm
Drukte op Salmsteke bij warm weer. © Karin Verhoef

Bewoners Lekdijk en Ameide vrezen voor overlast van horeca op Salmsteke

Aanwonenden van de Lekdijk én van ‘de overkant’ in Ameide zijn ongerust over de omvang, en daarmee mogelijke overlast, van toekomstige horeca op recreatieterrein Salmsteke. Waar nu één exploitant beschikt over 40 vierkante meter tussen april en oktober, heeft recreatieschap De Stichtse Groenlanden tussen de 750 en 1500 vierkante meter voor horeca ingetekend.

Omwonenden uitten vanavond tijdens een informatieavond in het Lopikse dorpshuis De Schouw hun zorgen. ,,Die 1500 meter gaan het terrein verpesten. Dan wordt het een soort beachclub”, vatte één van de insprekers de onrust samen. De horeca zou jaarrond geëxploiteerd moeten worden om het lonend te maken. 

Volgens omgevingsmanager Ralph Gaastra van het recreatieschap mogen er ‘een stuk of vier’ evenementen per jaar plaatsvinden: ,,Dat moet de gemeente Lopik vaststellen.” Maar in een strandpaviljoen kunnen ook daarbuiten nog feesten worden georganiseerd. De omwonenden vinden de handhaving nu al onvoldoende, met name ‘s avonds en ‘s nachts.

Krappe financiën

Of de herinrichting met een zwemplas op Salmsteke überhaupt doorgaat is nog onzeker gezien de krappe financiën van de eigenaar, recreatieschap De Stichtse Groenlanden. Het wordt volgens bestuurslid Johan van Everdingen, tevens wethouder in Lopik, na de zomer voordat daar een knoop over wordt doorgehakt.

Van Everdingen: ,,Het schap is nog bezig de financiën op orde te brengen. Het is met tal van partijen in het gebied verplichtingen aangegaan over recreatieterreinen, waarvan het nog helemaal niet zeker is of het die kan nakomen. Ook is het nog de vraag of er een exploitant kan worden gevonden die een horecagelegenheid jaarrond kan exploiteren.”

Het ontwerp van De Stichtse Groenlanden is nog een concept. Het bestuur besluit eind mei, mede aan de hand van de reacties van belanghebbenden, of ze ermee verder gaat. Belanghebbenden kunnen tot 19 mei reageren. Daarna volgt nog een wettelijke inspraakronde waarin betrokkenen zienswijzen op het bestemmingsplan kunnen indienen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht