Bewoners Noordgebouw lijken te zweven onder het bollendak

videoHet is dat het raam niet open kan, maar anders zou je het bollendak boven het Stationsplein bijna  kunnen aanraken. Utrecht is binnenkort veertien bijzondere appartementen rijker bovenop het zogeheten Noordgebouw, langs het station, hoog boven het plein.

Volledig scherm
De hotelkamers in het Noordgebouw naast het Centraal Station zijn bijna klaar. © Eduard Koek

De bouw van het complex, dat verder kantoren, een hotel en diverse winkels omvat, nadert zijn voltooiing. Reden voor een rondleiding  door bouwer Dura Vermeer, onder aanwezigheid van Bouwend Nederland-voorman Maxime Verhagen.

Hij hoort belangstellend aan hoe complex de bouw was, boven het station, over de Uithoflijn, tussen de bewoners van Hoog Catharijne en  grenzend aan één van de drukste fietsroutes van Nederland. ,,Bouwen in de stad is elke dag een puzzeltje leggen'', licht projectleider van de aannemer Bart Pigge toe. ,,De bevoorrading doen we na vier uur 's middags en 's avonds, want overdag hebben de bouwvakkers de liften nodig. Het gaat erom veel vooruit te denken.''

Wie herinnert zich nog de tramhalte die hier lag met een deel van het taxiplatform en onderliggende stadsbusstation. Het lijken lang vervlogen tijden.  Sindsdien zijn behalve het Noordgebouw, de grootste fietsenstalling ter wereld en het nieuwe stationsplein verrezen, bouwprojecten waarmee Pigge nauw moest samenwerken vanwege de beperkte ruimte. Met NS en Prorail  was het puzzelen om tijd te vinden waarop geen treinen reden op de naastgelegen sporen. Alleen dan kon boven de rails gewerkt worden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht