Volledig scherm
© Boas Photo

Bewoners starten petitie voor speeltuin in centrum Bilthoven

Een groep bewoners van het centrum van Bilthoven is een petitie gestart voor een speelplaats in het centrum van Bilthoven. Ze hebben al bijna vijfhonderd handtekeningen verzameld. Donderdagmiddag aan het begin van de algemene beschouwingen van de gemeenteraad mochten ze hun wens toelichten.

Maaike Bezemer en Luuk Volleberg kennen elkaar van het schoolplein. Beiden hadden ze dezelfde gedachte: het centrum van Bilthoven wordt flink aangepakt en het wordt mooi, maar aan de kinderen is eigenlijk helemaal niet gedacht. Volgens de initiatiefnemers is er helemaal niets te doen voor kinderen tussen de 7 en 13 jaar. De nieuwe Biltse coalitie van VVD, D66, GroenLinks en CDA heeft burgerparticipatie hoog in het vaandel staan, dus dachten Bezemer en Volleberg dat hun plan wel zou worden omarmd. Maar de realiteit was anders. Daarom startten ze een petitie die inmiddels wordt ondersteund door een motie van GroenLinks die kan rekenen op steun van een meerderheid van de raad.

Bezemer en Volleberg hebben ook al een locatie op het oog: de Driehoek, oftewel het als parkeerterrein ingerichte stuk grond bij het station. Het is een groot, tijdelijk parkeerterrein, dat echter niet volledig wordt benut. Het zou volgens de initiatiefnemers een ideale plek zijn voor het inrichten van een speeltuin. „En dan niet een speeltuin met een wipkip en een schommel”, verduidelijkt Volleberg. Ze noemen beiden het voorbeeld van Blik & Burgers in Zeist als burgerinitiatief, al zit daar wel horeca aan vast. Dat is in Bilthoven niet de bedoeling. „De Driehoek zou ideaal zijn. Het ligt aan de fietsroute die de noordkant met de zuidkant van Bilthoven verbindt en er is veel sociale controle.

Publiekstrekker

Bezemer zegt dat het een ‘stoere publiekstrekker’ moet worden. „Het heeft ook een gunstige uitwerking voor de winkeliers. Kinderen kunnen spelen in de speeltuin, de ouders kunnen lekker gaan winkelen in het nieuwe winkelcentrum. We hebben al overleg gehad met ambtenaren. Die zeiden dat er eerst beleid moet worden ontwikkeld. Als je daar op moet gaan wachten... Ook was er vrees voor hangjeugd. Daar zijn we toch met z’n allen bij?”

Namens de initiatiefgroep licht Jord Ruijgh het voorstel toe. Hij noemt de Driehoek de Bermuda-driehoek of het zwarte gat, vanwege de enorme hoeveelheid zwart asfalt. De plek was aanvankelijk bedoeld om bebouwd te worden, maar vanwege een enorm overschot aan winkeloppervlak in de gemeente, heeft het college van burgemeester en wethouders dat plan nu even in de ijskast gezet. Dus er is volgens Ruijgh plek genoeg voor een al dan niet permanente speeltuin.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht