Volledig scherm
Bewoners van De Hagen willen een geluidsscherm langs de A27 bij Vianen. © Google Streetview

Bewoners Vianen verbazen zich over bouw geluidsscherm langs A27

Sinds jaar en dag vragen bewoners van De Hagen in Vianen om een geluidsscherm langs de A27. Zonder resultaat. Aan de andere zijde van de rijksweg komt zonder discussie wél een geluidsscherm te staan, om geluidsoverlast voor de nieuwbouwwijk Hoef en Haag te beperken.

De verbazing is groot in De Hagen. ,,Ik kan me best voorstellen dat de bewoners zich niet gehoord voelen”, zegt Ben Boing van Stichting De Hagen. ,,Zij zitten al jaren met geluidsoverlast aan de westkant van de A27 en de nieuwe bewoners aan de oostkant lijken nu meteen op hun wenken bediend te worden omdat er in 2020 al een geluidsscherm komt.”

60 meter

De mensen in De Hagen wonen al tientallen jaren langs de afrit vanaf Utrecht en de oprit richting Meerkerk. In 2015 werd al duidelijk dat vanwege verbreding van de A27, deze op- en afritten nog eens 60 meter meer richting de woonwijk opschoven. Een geluidsscherm stond niet ingetekend. Aan de overzijde, waar nieuwbouwwijk Hoef en Haag verrijst, staat sinds 2015 al wél een geluidsscherm ingetekend.

Toch zijn er wel maatregelen genomen, benadrukt Boing. ,,Er komt aan de kant van De Hagen een geluidsscherm van ongeveer 400 meter lang en een meter hoog. Maar nog belangrijker is dat ons is toegezegd dat het asfalt op de op- en afrit geluiddempend is. We zullen als bewoners dus veel minder last hebben van die voegen in het wegdek die zo’n herrie maken. Ondanks dat de weg meer onze kant op komt als de Hagesteinse brug is afgebroken.”

Niet gratis

Overigens is de plaatsing van het geluidsscherm bij Hoef en Haag niet gratis. Boing: ,,De mensen uit De Hagen moeten wel bedenken dat de nieuwbouwbewoners van Hoef en Haag een duur stuk grond hebben gekocht waarin de prijs voor dat geluidsscherm is verrekend. Dat ligt tussen de 500 en 1000 euro. Of mensen in De Hagen dat ook zouden willen, dat durf ik niet te zeggen.”

Stichting De Hagen vindt het wel zaak om alles rondom de verbreding van de A27 goed in de gaten te houden. ,,Het liefst hebben we aan de kant van De Hagen ook een hoger scherm en liever eentje die geen 400 maar 800 meter is.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht