Volledig scherm
Een artist's impression van de nieuwe bibliotheek in Leidsche Rijn Centrum. © Bibliotheek Utrecht

Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum wordt ‘huiskamer van de wijk’

Niet alleen op de Neude wordt een nieuwe bibliotheek gebouwd, ook in Leidsche Rijn Centrum moeten dit jaar de contouren zichtbaar worden van wat een ‘bibliotheek 3.0’ genoemd wordt.

In het hartje van het snel groeiende stadsdeel, in het nieuwe winkelcentrum pal naast station Leidsche Rijn Centrum, komt een ‘nieuwe huiskamer van de wijk’. Qua concept lijkt deze op de toekomst gerichte bibliotheek veel op haar grote broer, die in het oude postkantoor gaat komen. De Leidsche Rijn-versie is echter wat kleinschaliger.

Mariëtte Blaas is manager bedrijfsvoering en vestigingen en Charissa Muller is teamleider rayon West van de bibliotheek Utrecht, waar de nieuwe bibliotheek Leidsche Rijn Centrum onder valt. De twee hebben hoge verwachtingen. De bouw van het filiaal aan het Brusselplein is, na vertraging, vorige maand begonnen. De opening voor bezoekers staat gepland in het voorjaar van 2019.

Glazen ramen

Quote

Het wordt knetter­druk in de biblio­theek

Mariëtte Blaas

De bibliotheek in Leidsche Rijn Centrum is ontworpen door architectenbureau Rapp+Rapp. Dat bureau was eerder verantwoordelijk voor het ontwerp van de zogeheten Bieb++ op het Smakkelaarsveld, dat door politieke tegenstand sneuvelde. De bibliotheek komt in een vierkant gebouw van 1.600 vierkante meter met opvallend veel ramen. Ter vergelijking: in het oude postkantoor krijgt de Centrale Bibliotheek de beschikking over zo’n 9.000 vierkante meter.

Boven op het gebouw (zie tekening) bevindt zich een opvallende glazen koepel. In deze derde verdieping vestigt zich het wijkcentrum. „Het wordt knetterdruk”, verwacht Blaas. Zijn er nu jaarlijks zo’n 53.000 bezoekers in de vestiging Parkwijk, na de nieuwbouw rekenen Blaas en Muller op bijna drie keer zoveel bezoekers: rond 145.000 per jaar.

Naar de nieuwe bibliotheek in Leidsche Rijn wordt al jaren reikhalzend uitgekeken. Al zo’n tien jaar moet Leidsche Rijn het doen met het filiaal Parkwijk, een tijdelijke locatie, die Blaas typeert als ‘een soort bouwkeet’. Plannen voor een nieuwe bibliotheek werden steeds uitgesteld.

Laboratorium

Het nieuwe filiaal wordt een ‘bibliotheek 3.0’, waar bezoekers terechtkunnen voor workshops, studie, (taal)cursussen, debatten, inloopspreekuren, voorstellingen, muziek, spelletjes en ontmoeting. Een bibliotheek is allang niet meer alleen een uitleencentrale. Kinderen worden in een bibliotheek 3.0 wegwijs gemaakt over de digitale toekomst. Er komt een laboratorium waar 8-plussers op een creatieve manier leren programmeren en kennis kunnen maken met nieuwe media en technieken. 

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Een artist's impression van een ontmoetingsruimte in de bibliotheek 3.0 in Leidsche Rijn. © Bibliotheek Utrecht

De bibliotheek werkt nauw samen met culturele wijkinstellingen als De Vrijstaat en basis- en middelbare scholen uit Leidsche Rijn. „De doelgroep waar de bibliotheek zich op richt, zijn vooral ouders met kleine en opgroeiende kinderen”, aldus Blaas.

Aan de twee verdiepingen omvattende bibliotheek zit een café met een terras. Terrassen zijn er sowieso in overvloed op het Brusselplein in het winkelcentrum dat 16 mei opengaat. Naast de bibliotheek komt een mega-Jumbo Foodmarkt. Aan het plein zitten verder filialen van bekende ketens als Hema, Blokker, Kruidvat, Bruna, Vapiano en modezaken.

Met de bouw van de nieuwe bibliotheek Leidsche Rijn Centrum is 4,9 miljoen euro gemoeid. De gemeente bouwt het pand, waarna de bibliotheek het onderkomen gaat huren. De vestigingen Vleuterweide, Vleuten, De Meern en Waterwin blijven bestaan.

Volledig scherm
Het toekomstige Brusselplein met winkels en daarboven appartementen. In de verte de nieuwe bibliotheek Leidsche Rijn Centrum. © Leidsche Rijn Centrum

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht