Bij alFitrah ging het alleen nog maar om geld, geld en geld

Geld, geld, geld. Bij de salafistische alFitrah-moskee in Utrecht draaide het de laatste jaren alleen maar om zoveel mogelijk euro's en dollars binnenhalen, zeggen betrokkenen.

Quote

Dat constante gebedel om geld begon steeds meer moskeebe­zoe­kers tegen te staan

Bezoeker van de moskee

,,Geef omwille van Allah. Ken je nog mensen die andere benefieten bekijken? Dat is dan concurrentie. Ik daag elke benefiet uit die zegt beter te investeren dan wij. Ik daag ze uit."

Aan het woord is imam Suhayb Salam van de alFitrah-moskee, tijdens een benefiet rondom de laatste ramadan. Inmiddels is hij een van de hoofdverdachten in een omvangrijk witwasonderzoek, maar tijdens de laatste ramadan riep hij zijn volgelingen nog op zoveel als mogelijk geld over te maken.

Benefieten
Met die online benefieten, vaak live te volgen via Facebook, haalde de moskee tienduizenden euro's binnen. Iedere maand smeekte Salam tijdens die acties om geld. Omwille van Allah.

Bronnen rondom de alFitrah-moskee vertellen deze krant dat het in de moskee alleen nog maar om geld gaat. Met dat geld zou de huur betaald kunnen worden of de definitieve koop van het pand. Ook was er geld nodig om het salafisme, de orthodoxe variant van de islam, te verspreiden.

Gebedel
,,Dat constante gebedel om geld begon steeds meer moskeebezoekers tegen te staan", zegt een van de bezoekers. Hij wil niet met zijn naam in de krant. ,,Voor veel mensen was dat een reden om minder naar de moskee te gaan. Geld is het enige dat er nog telt."

Volledig scherm
Imam Suhayb Salam tijdens de online benefieten, zoals die te zien waren op Facebook. © Facebook
Quote

Er werden over de financiën allerlei dingen verteld die vaak tegenstrij­dig waren en onlogisch overkwamen bij studenten en vrijwilli­gers

Sangar Paykhar

Sangar Paykhar is hoofdredacteur van de website hollandistan.nl en was een aantal jaren geleden als vrijwilliger actief bij alFitrah. Hij volgde er koranlessen, maar is afgeknapt op de werkwijze van alFitrah. 

,,Er werden over de financiën allerlei dingen verteld die vaak tegenstrijdig waren en onlogisch overkwamen bij studenten en vrijwilligers. Ik was als vrijwilliger bezig met het inzamelen van donaties via online acties. Er werd mij verteld om zoveel mogelijk geld te verzamelen."

Noodhulp Syrië
Dat geld was bedoeld om de koop van het pand (waar de moskee 1,9 miljoen euro voor nodig had) te financieren. ,,Na een tijdje kregen de vrijwilligers daar vragen over", aldus Paykhar. ,,Het bestuur weigerde ons antwoorden te geven en heeft gezegd dat wij geen recht hadden om daar vragen over te stellen." Toen er plots een hoop geld uit het Midden Oosten kwam en er genoeg geld leek te zijn om de koop te financieren gebeurde dat echter niet. ,,Dan zeiden ze dat het geld naar de noodhulp in Syrië was gegaan."

Ook omwonenden van de moskee aan de Pahud de Mortangesdreef vertrouwden de boel al niet meer. ,,Wat doet de FIOD hier dan? Er valt hier echt niets te halen", zegt één van hen. Van een administratie is volgens de man geen sprake. ,,Die is er niet hoor. Het is er een grote bende." 

Quote

Het bestuur weigerde ons antwoorden te geven en heeft gezegd dat wij geen recht hadden om daar vragen over te stellen

Sangar Paykhar

Inval
Het OM vertrouwt de geldstromen van alFitrah en de daaraan gelieerde stichtingen in elk geval niet. Tijdens een grote inval werd donderdag de administratie in beslag genomen en werden digitale computerbestanden veiliggesteld. 

Volgens het OM is er door alFitrah een aantal verdachte transacties gedaan die de aandacht trokken. Zo werd er bijvoorbeeld geld rondgepompt naar Jordanië, Syrië, Libanon en Oekraïne. Het OM wil weten wat er met dat geld gebeurde. 

Verdachte transacties
Uit een van de verdachte transacties, door deze krant in januari onthuld, bleek dat een liefdadigheidsinstelling uit Koeweit betrokken is bij alFitrah. Het gaat om de omstreden Revival of Islamic Heritage Society. Deze instelling staat op de sanctielijst van de Amerikaanse overheid, vanwege financiële steun aan terreurgroep al-Qaeda. De financiële steun uit Koeweit is door alFitrah nooit ontkend.

Imam Suhayb Salam wil, ondanks herhaalde verzoeken van deze krant, niet reageren.

  1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
    grimmige sfeer

    Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

    Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht