Bij carnavalsoptocht IJsselstein blijft licht grootste kerstboom wél branden

Video'Bij ons blijft het licht wèl branden'. Het kon niet uitblijven: ten minste één wagen in de carnavalsoptocht van Apestad (IJsselstein) stond in het teken van de door bliksem uitgevallen lichtjes in de grootste kerstboom ter wereld, in december vorig jaar.

De wagen van bar 't Karrad met zendmast en lampjes,  was één van de bonte sliert wagens en karren die vanmiddag door IJsselstein trok. Veel kleur, muziek en met hier en daar een kwinkslag naar de actualiteit. Zo was daar behalve de nagebouwde zendmast met lampjes ook een rijdende brug met aan weerszijden de plaatsnaamborden IJsselstein en Montfoort. ,,Een brug te ver'', aldus  bouwers Bas Huisman, Chiel de Wit en Ronald de Boer van Carnavalsvereniging Brittnie , voortgekomen uit het  veteranen B-hockeyteam van IJsseloever.

Ze doelen op de mislukte ambtelijke samenwerking tussen IJsselstein en Montfoort. ,,Het is een brug uit Venetië. Mooi om op vakantie te gaan, maar als je 1,5 miljoen over de brug gooit, dan is er niks meer over voor vakantie'', legt De Boer uit.

Tekst loopt door onder de foto.

Volledig scherm
Een vleug politie ontbreekt niet in de carnavalsoptocht van IJsselstein. © Koen Laureij

Landrover

Even verderop steelt Carnavalsvereniging Pimp Crew de show met de meest imposante wagen: Een landrover draait, stijgt en daalt bovenop de platte kar. Kinderen strooien van bovenuit snoep over het publiek. Ook Pimp Crew haakt op een vrolijke manier aan de actualiteit: ze noemen zich voor deze gelegenheid Freeks Wilde Wijven.  

Terwijl de zon steeds meer terrein wint zet de stoet zich vanmiddag in beweging  van de IJsselsteinse Ruimtevaartbaan naar het Centrum. Duizenden mensen sloegen het kleurrijk schouwspel gade met natuurlijk veel apenpakken op het parcours.

Een stad vol leut, maar ook een serieuze ondertoon. Een achttal in felle kleuren gestoken dames deelt tasjes uit met het opschrift #metoo. ,,We zijn op alles voorbereid'', laten ze desgevraagd weten.

Volledig scherm
De #Metoodames zijn op alles voorbereid. © Koen Laureij

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht