Volledig scherm
PREMIUM
D66-wethouder Klaas Verschuure overhandigde woensdag namens de gemeente Utrecht het bidbook aan fietskoerier Karen Poot, die het document vervolgens naar de NPO in Hilversum bracht. © Boas Photo

Bij nader inzien begrijp ik wel waarom het Songfestival-bidbook geheim is

Column Jerry GoossensSchrijver, journalist en columnist Jerry Goossens schrijft van dinsdag tot en met zaterdag over wat hem opvalt in de stad Utrecht. Dit keer over het Eurovisie Songfestival.

Volledig scherm
Columnist Jerry Goossens © Marco de Swart

Toch nog even het Songfestival? Ach ja, zolang de kandidatuur van Utrecht officieel nog niet naar de prullenbak is verwezen, moet het kunnen, toch? Dat de stad geen schijn van kans maakt om het evenement 'binnen te slepen', daar zijn alle deskundigen het wel over eens. Het plafond van de Jaarbeurs is te laag, de gemeente weigert een vloot touringcars te bekostigen waarmee deelnemers en bobo's vervoerd moeten worden, Utrecht wil het kitsch-circus in een tent stoppen en er verder geen cent aan uitgeven. Waarom het college tóch een (geheim!) bidbook heeft laten vervaardigen is een raadsel dat ooit door stadshistorici moet worden ontrafeld. 

Het zou dezelfde hoogmoed kunnen zijn waarmee we zeven jaar geleden wel eens eventjes Culturele Hoofdstad van Europa dachten te worden. Het bidbook dat bij die gelegenheid werd vervaardigd, stond vol met marketingkreetjes, geformuleerd in een aandoenlijk soort Nederengels. Trust the Future, Create your City. In Brussel, dat uiteindelijk de metropool Leeuwarden de eer gunde, wordt er nóg om gegniffeld. Ja, bij nader inzien begrijp ik wel waarom het Songfestival-bidbook geheim is.

  1. Met 170 man tegelijk Bob Ross’en in de popzaal: dat valt nog niet mee...
    PREMIUM
    video

    Met 170 man tegelijk Bob Ross’en in de popzaal: dat valt nog niet mee...

    Bob Ross was in de jaren 80 en 90 een iconische kunstenaar, gezegend met een enorme haardos, die op tv liet zien hoe je landschappen kon schilderen met paletmes en dikke kwasten. Dát kan ik ook, dacht menig televisiekijker die hem indertijd bezig zag. Dát kunnen wij óók, dachten zaterdagmiddag en -avond 340 Bob Ross-fans in TivoliVredenburg tijdens het Bob Ross’en XL. Maar dát viel niet mee.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht