Linksonderin, op de plek van het voormalige politiebureau, bij de bocht, komen huizen.
Volledig scherm
Linksonderin, op de plek van het voormalige politiebureau, bij de bocht, komen huizen. © Ontwikkelingscombinatie Leyenseweg

Bij oude politiebureau Bilthoven komen woningen, volkstuinders moeten verkassen

Op de locatie van het voormalige politiebureau aan de Leyenseweg in Bilthoven komen woningen. Hoeveel precies is nog niet bekend, maar vermoedelijk zijn het er enkele tientallen. Ook op het naastgelegen volkstuinencomplex zijn woningen gepland. De gemeente gaat de tuinders helpen met het zoeken naar een andere plek.

Ondanks de coronacrisis gaat de planvorming door. Het bouwplan staat op de agenda van de raadscommissie en de ontwikkelcombinatie Leyenseweg BV blijft in gesprek met betrokkenen over het project. 

In de gemeente De Bilt moeten op korte termijn 845 woningen komen. De wachttijden voor een woning lopen er op tot tien jaar. Vorig jaar wees het college dertien woningbouwlocaties aan op gemeentelijke grond. Daar zaten toen omstreden locaties in de bossen en parken bij. Het verzet tegen die locaties was groot en door alle plannen ging voorlopig een streep.

De Leyenseweg lijkt wel kansvol. Het gaat om de plek van het voormalige politiebureau, dat al enige jaren ongebruikt is. Dat bureau grenst aan de brandweerkazerne, de spoorlijn en de wijk Vogelzang. Zowel de gemeente als de ontwikkelcombinatie wil nog niet zeggen om hoeveel woningen het precies gaat, maar wel dat het er tientallen zullen zijn. Dat is mede afhankelijk van de gesprekken met de omwonenden.

Volkstuinen

Quote

Formeel hoeven wij deze huurders niet te helpen, maar we gaan als gemeente zoeken naar een alternatie­ve locatie voor deze tuinders

Naast het oude politiebureau ligt een volkstuinencomplex waarvan de grond eigendom is van de gemeente. De 27 huurders hebben al te horen gekregen dat ze weg moeten. De gemeente gaat de huurcontracten opzeggen. ,,Formeel hoeven wij deze huurders niet te helpen, maar we gaan als gemeente zoeken naar een alternatieve locatie voor deze huurders”, zegt een woordvoerder van de gemeente De Bilt.

Hoogbouw op deze locatie is een optie, zo bevestigt de woordvoerder. ,,Maar het kan alle kanten op. We betrekken de omwonenden bij het plan en hun inbreng is dus wel degelijk van belang.” De woningen kunnen op zijn vroegst in 2022 klaar zijn. 

Minimaal dertig procent van de woningen komt in het sociale segment, tien tot twintig procent in het middeldure huursegment. Het overige deel zal beschikbaar komen voor de vrije sector. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht