Bij Pegida-demonstratie belaagde politieagenten 'bereid om aangifte te doen'

VideoVolgens burgemeester Jan van Zanen zullen de agenten die vorige week vrijdag op het Moskeeplein zijn belaagd en werden bekogeld met allerlei voorwerpen, zeer waarschijnlijk aangifte doen. Hij zei dit tijdens het vragenuurtje op donderdagmiddag. Een demonstratie van Pegida bij de Ulu Moskee werd vrijdagavond verstoord door tegendemonstranten.

Volledig scherm
© Marnix Schmidt
Volledig scherm
© AD

Denk Utrecht, CDA, VVD en PvdA hadden vragen naar aanleiding van de ongeregeldheden. Op last van de burgemeester werd de demonstratie vroegtijdig afgebroken, vanwege die ongeregeldheden. Volgens Mahmut Sungur had het zover niet mogen komen. Hij stelde dat de burgemeester de rode loper heeft uitgelegd voor rechts-extremisme. Bovendien werd de gebedsdienst in de moskee door de demonstratie ernstig verstoord en moesten vrijwilligers van de moskee de rust proberen te handhaven.

Grondrecht

Burgemeester Van Zanen was kort en duidelijk: „Demonstreren is net als geloofsbelijdenis een grondrecht. Ik mag me niet mengen in de inhoud. Soms komen beide grondrechten op gespannen voet met elkaar te staan. Of iets haatzaaiend is, of racistisch, is niet aan mij om te beoordelen.”

Toen tegendemonstranten met dingen begonnen te gooien, werd de hele demonstratie afgebroken. Volgens de burgemeester was er geen sprake meer van het laten horen van een tegengeluid, maar werd de openbare orde verstoord. 

Volgens de burgemeester wordt nu alles vastgelegd in processen-verbaal. De betrokken agenten die zijn belaagd hebben volgens de burgemeester aangegeven bereid te zijn aangifte te doen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht