Volledig scherm
Marco Ouwehand opent in Bosch & Duin een woongroep voor dementerenden. © Boas Photo

Bij verpleeghuis voor dementerenden in Bosch en Duin is alles gelijkvloers

In Bosch en Duin komt een verpleeghuis voor 27 mensen met dementie. Alle studio's zijn op de begane grond. Het particuliere initiatief Martha Flora kan mensen met dementie zo de beste zorg bieden. Op 1 november nemen de bewoners er hun intrek.

„Alles op de begane grond is als uitgangspunt ideaal. Vanuit hun studio en de gemeenschappelijke ruimte kunnen bewoners zo naar buiten gaan”, zegt Marco Ouwehand, oprichter van Martha Flora. „Vastgoed is vaak de beperkende factor. Maar we konden deze grond verwerven en hadden de ruimte om dit zo te bouwen.”

Op 4500 m2 grond komt een gebouw van 2300 m2. Het gebouw is opgesplitst in twee 'beschermde samenlevingen', met in het ene deel dertien studio's en in het andere deel veertien studio's van 40 tot 45 m2. „Anders wordt het te groot en gaan mensen hun houvast verliezen”, licht Ouwehand toe.

Gesloten afdelingen, zoals verpleeghuizen die kennen, zijn er in het particuliere verpleeghuis van Martha Flora niet. „De bewoners hebben van hun eigen studio een tag waarmee ze erin en -uit kunnen. Pas als iets écht niet meer kan, komen wij in actie. Mensen kunnen bij ons tot het einde blijven, tenzij er heel ingewikkelde psychiatrische complicaties zijn.”

Verschillende prikkels

Quote

Als je twee keer modaal verdient en je hebt 150.000 euro overwaarde in je huis, kun je het je permitte­ren

Marco Ouwehand

Gekookt wordt er in het huis zelf. „De bereiding van het eten en het eten zelf gebruiken we waar mogelijk als activiteit voor de bewoners. Verder is er per samenleving een huiskamer, bibliotheek, woonkeuken, tuinkamer en atelier. Ouwehand: „Meteen als je binnenkomt, ervaar je een laag stressniveau, waar mensen met deze ingewikkelde ziekte wel bij varen. De verschillende ruimtes bieden verschillende prikkels. Het atelier is de ruimte met het hoogste prikkelniveau. Er wordt daar bijvoorbeeld in geschilderd en gegymd, er is muziek. Maar als je daar geen zin in hebt, hoef je daar niet bij te zijn.”

De huur van de studio's is marktconform, vertelt Ouwehand. „Dat is te vergelijken met ander vastgoed in Bosch en Duin. Het is niet voor iedereen bereikbaar, maar voor meer mensen dan je zou denken. Als je twee keer modaal verdient en je hebt 150.000 euro overwaarde in je huis, kun je het je permitteren. Mensen wonen hier zelfstandig. Ze huren een zorgappartement en het gebruiksrecht op de gemeenschappelijke ruimte. Ze zijn hier zo dicht mogelijk bij het normale leven.”

De locatie in Bosch en Duin is het tiende huis voor Martha Flora in Nederland. Ouwehand: „Wij proberen de beste dementiezorg te geven die er is. In vergelijking met andere zorgaanbieders hebben wij een veel hogere personele bezetting. Mensen krijgen twee uur per dag meer tijd dan in de reguliere zorg. Bij ons is er geen vast dagprogramma. We kijken wie jij bent en wat jou de meeste voldoening geeft. Natuurlijk doen we ook activiteiten. Maar in de leefruimte is geen gedwongen omgang met andere mensen. Wat goed genoeg is voor mijn moeder, is goed voor jouw moeder”, zegt Ouwehand, doelend op zijn eigen moeder Martha Flora voor wie hij het initiatief is gestart.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht