Volledig scherm
Open dag bij het UCK begin dit jaar. © Angeliek de Jonge

Bijna failliet kunstcentrum UCK eist geld voor personeel

Het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) wil via de rechter een goede regeling voor zijn personeel afdwingen. Het geld dat daarvoor nodig is, moet van de gemeente Utrecht komen, die volgens de stichting verantwoordelijk is voor het naderende faillissement en ontslag van tientallen trouwe personeelsleden.

Stiekem koestert het UCK nog een sprankje hoop op voortbestaan. Dat bleek vandaag tijdens een rechtszaak die de stichting heeft aangespannen tegen de gemeente Utrecht. De gemeente draait per 31 juli de subsidiekraan definitief dicht. Maar die hoop is niet de reden voor de stap naar de rechter, benadrukt directeur-bestuurder Jeroen van Spijk. Het gaat om betalingen aan tientallen medewerkers in vaste dienst, die het UCK een redelijke transitievergoeding wil kunnen bieden rond hun naderende ontslag.

Koude breuk

,,Dit dreigt nu een heel koude breuk te worden, met mensen die soms al veertig jaar lang hard voor de stad werken”, zei Van Spijk vandaag voor de meervoudige kamer van de rechtbank. ,,Dat is waar wij hier voor vechten. Kan dit nou niet op een andere manier afsluiten voor deze mensen?”

Het betoog leverde hem tijdens de zitting applaus op van tientallen vaste medewerkers die op de publieke tribune meeluisterden. ,,Voor de mensen die applaudisseren hebben we echt wel begrip”, reageerde een vertegenwoordiger van het Utrechtse college van b en w vandaag op zitting. ,,Maar we zien geen aanleiding om af te zien van ons plan de subsidie per 31 juli te beëindigen.‘’ 

Subsidie

Het UCK, dat in 1998 opgericht is door de gemeente Utrecht, wil zo veel mogelijk transitiekosten afdwingen. Dat zou een betere afvloeiingsregeling opleveren voor de zestig mensen in vaste dienst. In november besloot D66-wethouder Anke Klein de jaarlijkse subsidie van 1 miljoen euro voor de kunsteducatie-instelling aan het Domplein te beëindigen. Het UCK bevindt zich al jaren in grote financiële problemen. 

De gemeente benadrukte tijdens de zitting dat het geld voor amateurkunsteducatie beschikbaar blijft. ,, Wij zijn van mening dit op een heel nette manier te hebben gedaan, los van de grote gevolgen voor deze mensen. Bedrijfsmatig worden door ons andere accenten gelegd. Ja, dat is een beetje wrang om hier te zeggen. Maar op de ruimte en het bedrag voor amateurkunsteducatie wordt geen euro bezuinigd. De financiële situatie van het UCK en de waarborging van continuïteit hebben naar dit besluit geleid.”

Het UCK wil na 31 juli nog enkele maanden tijd en geld krijgen om alles goed af te kunnen ronden. Grote vraag is of het dat krijgt. De rechtbank doet half juli uitspraak, twee weken voor het stoppen van de subsidie.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht