Volledig scherm
Het nieuwe Jaarbeursplein naast het Beatrix Theater. © CU2030

Bíjna klaar: nieuwe Jaarbeursplein geopend tijdens Uitfeest in september

Het nieuwe Jaarbeursplein wordt op zaterdag 15 september feestelijk geopend tijdens het Uitfeest.

Het plein is dan het decor voor een megacatwalk, waarop 150 Utrechters zich zullen presenteren. Met die catwalkshow gaat tevens het Uitfeest, de opening van het culturele seizoen, van start.

Woordvoerder Sandra van Dongen van BAK, basis voor actuele kunst, zegt dat zich inmiddels 150 deelnemers hebben aangemeld. Naast individuele Utrechters doet ook een aantal groepen mee, onder wie talenten van theatergroep DOX. De catwalk is ingekort tot 60 meter.

Bouwput

Het nieuwe Jaarbeursplein moet de verbinding worden met de noordkant van de stad. Het plein is nu nog een bouwput, waar druk wordt gewerkt aan een vloer van natuursteen in verschillende kleuren, variërend van goudgeel tot zwart. De stenen zijn afkomstig uit Schotland.

De performance wordt georganiseerd door BAK, basis voor actuele kunst, het Centraal Museum en festival SPRING. Het idee van de catwalk is afkomstig van de Britse kunstenaar Jeremy Deller, die een soortgelijk project onder de naam What is the City but the People? vorig jaar heeft uitgevoerd tijdens het Manchester International Festival. 

Tijdens het lopen op de catwalk wordt van alle deelnemers op een groot scherm een foto getoond met daarbij een tekst met hun levensverhaal.

Volledig scherm
Het nieuwe Jaarbeursplein wordt op zaterdag 15 september feestelijk geopend. © CU2030

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht