Volledig scherm
© indebuurt Utrecht

Bijzonder beroep: Claudia verzorgt uitvaarten van kinderen

In de buurtDe dood is niet bepaald een onderwerp dat je ‘s ochtends met je collega’s bij het koffie-apparaat aansnijdt. Toch is het thema voor de Utrechtse Claudia Geenen dagelijkse kost. Zij begeleidt uitvaarten voor baby’s, kinderen en jongvolwassenen. ,,Als je dit werk mee naar huis neemt, hou je het niet vol.”

Quote

Mensen vragen mij vaak: wat is normaal? Maar niets is normaal

Claudia Geenen

‘Zo, wat een zwaar beroep’, klonk het op onze redactie toen Claudia ons mailde over haar bedrijf. Maar zelf ziet ze dat anders. ,,Het is natuurlijk ontzettend zwaar voor de degenen die erbij betrokken zijn. Zelf vind ik het juist mooi dat ik in het moeilijkste gedeelte van het leven - te midden van een hele grote warboel aan pijn en verdriet - iets kan betekenen voor mensen.”

Van champagne tot cake

Het bedrijf van Claudia heet Kleur Uitvaart. Maar wie dan al snel de link legt met ‘kleurrijk’ en ‘vrolijk’, zit er naast. De naam Kleur verwijst eerder naar ‘een palet aan mogelijkheden’. Of zoals Claudia zelf zegt: ,,Van gitzwart tot felroze. Op een uitvaart mag je proosten met champagne, maar als je koffie met cake wil, dan is dat ook goed. Mensen bij wie ik over de vloer kom vragen mij vaak: wat is normaal? Maar niets is normaal. Zo heb ik een begrafenis begeleid in een gereformeerd gezin. Iedereen was in het zwart en er waren geen bloemen of voordrachten van de broertjes en zusjes, want dat mocht niet. Bij een Dominicaanse begrafenis die ik begeleidde was dat heel anders. Alles was heel kleurrijk en het was ‘halleluja’ voor en ‘praise the lord’ na. Het gaat erom dat de manier waarop bij de mensen past.”

Brum-kist

En om daar de juiste middelen bij te vinden, gaat Claudia ver. Zo was er het jongetje wiens lievelingskleur felblauw was. ,,Ik ontmoette hem toen hij nog leefde en hij liet mij zijn slaapkamermuur zien, want dat vond hij de allermooiste kleur blauw. Niet veel later stond ik in de bouwmarkt naar die tint te zoeken om ervoor te zorgen dat zijn kist exact die kleur kreeg.” Een ander voorbeeld: de jongen die graag in een Brum-auto begraven wilde worden. ,,Er kan heel veel, maar je bent natuurlijk wel gebonden aan een aantal wettelijke regels die bijvoorbeeld bepalen dat een kist geen wielen mag hebben. Dan ga ik toch op zoek naar een oplossing. In dit geval hebben we de kist zo bestickerd dat het leek alsof ‘ie wielen had.”

Of Claudia haar werk ‘mee naar huis neemt’? ,,Nee, ik kan mijn werk thuis gelukkig goed loslaten. Dat komt denk ik door mijn ervaring als kinderverpleegkundige. Natuurlijk kan ik er soms niet bij en denk ik: hoe kán dit gebeuren?! Zoals laatst, toen ik de uitvaart verzorgde van een jongetje dat in de vijver van zijn achtertuin is verdronken en overleed. Dan praat ik erover met mijn man en kan ik het daarna laten rusten. Dat is fijn, want als je dit werk mee naar huis neemt, hou je het niet vol.”

24/7

Waarom Claudia zich specifiek op gezinnen met kinderen richt? ,,In mijn werk als kinderverpleegkundige maakte ik regelmatig mee dat een kind overleed en er een uitvaart geregeld moest worden. ‘Dat kan anders’, dacht ik vaak. Persoonlijker. Ik liep al heel lang rond met de wens om dit te doen, maar omdat dit beroep 24/7 doorgaat, wilde ik wachten totdat mijn kinderen iets ouder waren.’’ 

24/7? Betekent dat dan dat Claudia’s werktelefoon nooit uit kan? ,,Dat klopt! Behalve als ik op vakantie ben, of als ik ziek ben, dan neemt iemand anders mijn praktijk waar. Verder ben ik altijd bereikbaar. En ja, dat betekent bijvoorbeeld ook dat ik nooit kan drinken op feestjes, want ik moet meteen in de auto kunnen springen. Vorig jaar werd ik bijvoorbeeld vlak voor het kerstdiner gebeld. Daar kon ik toen niet bij zijn, maar ik zie dat als part of the job.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht