Volledig scherm
Het beeldje van Anne Frank van de kunstenaar Pieter d'Hont op het Janskerkhof te Utrecht

Bijzondere expositie ter ere van de honderdste geboortedag Pieter d’Hont

Over de Utrechtse beeldhouwer Pieter d’Hont , die op 24 april honderd jaar geleden werd geboren, wordt een tentoonstelling georganiseerd.

De bijzondere expositie is te zien op de plek waar de kunstenaar het grootste deel van zijn oeuvre heeft gemaakt: zijn atelier in het middeleeuwse bolwerk Manenburg.

Op 44 plaatsen in Utrecht is beeldhouwwerk van d’Hont (1917 - 1997) te zien, zowel gehakt uit steen als gegoten in brons. Voorbeelden zijn het beeldje van Anne Frank op het Janskerkhof, het beeld Man en Kind in Park Transwijk, Merrie en Veulen tegenover de Jacobikerk, Bizon aan de Beneluxlaan en natuurlijk het imposante kalkstenen reliëf in het timpaan van het voormalige stadhuis aan de Stadshuisbrug, waar d’Hont tussen 1953 en 1957 aan werkte.

Culturele Zondag

Vanwege zijn honderdste geboortedag maakt de gemeente het op de Culturele Zondag Utrecht 50-75 van 23 april voor bezoekers mogelijk om met een hoogwerker het timpaan van dichtbij te bekijken.

Voor veel van zijn grote beelden, her en der in ons land te vinden, maakte hij voorstudies in diverse kleinere formaten. Verschillende daarvan zijn te zien op de expositie, die een selectie van zijn werk toont. Zo zijn er kleinere versies te zien van Anne Frank en Bizon. Ook zijn veel portretten te zien, zoals van Anne Frank, Beatrix, kardinaal Alfrink, Fentener van Vlissingen en John Kraaijkamp sr.

Website

Naar aanleiding van de tentoonstelling wordt ook de nieuwe website www.pieterdhont.nl gepresenteerd, met een oeuvrecatalogus van zijn werk. Ook kunnen daar verschillende films uit het archief van de kunstenaar bekeken worden.

Tentoonstelling Pieter d’Hont 100 jaar, 23 april t/m 30 april, 13-17 uur. Atelier Manenburg, Wijde Doelen 27, Utrecht. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht