Volledig scherm
Agent Zefanja Engberts hangt uit het raam van de brandende flat in Kanaleneiland. © AD

Bijzondere onderscheiding voor wijkagent die via raam uit brandende flat vluchtte

Politieman Zefanja Engberts heeft vanmorgen de Erepenning Menschlievend Hulpbetoon in brons gekregen. Burgemeester Jan van Zanen gaf hem die onderscheiding voor zijn heldhaftige optreden bij een brand in juni van vorig jaar aan de Marshalllaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland.

Engberts (41) ging met gevaar voor eigen leven een brandende flatwoning in om de bewoners te waarschuwen die er nog waren. De beelden die daarop volgden, gingen de wereld over. Engberts kon zelf vanwege het vuur niet meer via het trappenhuis het complex verlaten. Zijn enige uitweg was om via een raam naar beneden te springen. Hij bungelde met zijn armen aan het raam en sprong uiteindelijk naar beneden waar hij op het dak van het portiek belandde. Hij brak daarbij beide benen. Van Zanen: ,,Je zat als een rat in de val in de hel op aarde. Maar je deed eenvoudigweg je plicht. De beelden laten ons nog steeds niet onberoerd. Jij zette je leven op het spel om anderen te redden.”

Volledig scherm
Burgemeester Jan van Zanen applaudisseert voor politieagent Zefanja Engberts, die de Erepenning Menschlievend Hulpbetoon in brons heeft gekregen. © De Jonge Angeliek
Volledig scherm
Agent Zefanja Engberts © Angeliek de Jonge

Engberts nam zijn onderscheiding  onder een staande ovatie in ontvangst. ,,Ik voel me vereerd. Ik draag de onderscheiding op aan de dame die bij het incident is overleden en aan al mijn collega’s die zich iedere dag inzetten voor onze veiligheid.”

Na afloop van de ceremonie in de Stadsschouwburg keek Engberts wat beduusd naar alle cameraploegen en fotografen die zich om hem heen verdrongen. Als de drukte wat is weggeëbd komt hij stilaan op verhaal. ,,Mijn leven is niet in een keer drastisch veranderd sinds die gebeurtenis vorig jaar. Ik denk er natuurlijk nog geregeld aan, maar ik ben er mentaal goed uitgekomen, vind ik zelf. Op mijn nachtkastje ligt een boek waar ik veel kracht uithaal. De kern is dat je in het leven niet alleen met leuke dingen omgaat maar dat je ook moet leren van treurige gebeurtenissen en daar ook verder mee te komen.”

Fysiek ongemak

Fysiek heeft Zefanja nog wel wat ongemakken. ,,Ik heb een aantal pinnen in mijn voet die me hinderen. Ik ben daardoor nog niet in staat om mijn oude normale diensten te draaien. Maar ik ga ervan uit dat alles weer goed komt. Met twee operaties zou dat moeten lukken.”

,,Weet je: al deze aandacht is hartstikke mooi en aardig. Maar ik wil echt benadrukken dat al mijn collega’s net zo nuttig en waardevol zijn. Daarom heb ik de onderscheiding ook aan mijn collega’s opgedragen.”

Bekijk hier wie dit jaar een lintje hebben gekregen. 

Engberts werd eerder al door lezers van het AD Utrechts Nieuwsblad verkozen tot Utrechter van het Jaar. Nu krijgt hij dus de erepenning Menschlievend Hulpbetoon. Dat is na de Militaire Willems-Orde de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding. 

Zefanja Engberts werd door de lezers van het AD Utrechts Nieuwsblad verkozen tot Utrechter van het Jaar.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht