Volledig scherm
Jacomina Eijkelboom in Parijs. © Privéfoto

Bilthovense Jacomina (46) rende 140, zwom 33 en fietste 290 kilometer

Jacomina Eijkelboom (46) uit Bilthoven heeft vanmiddag de chapeaupenning uitgereikt gekregen van de gemeente De Bilt voor haar uitzonderlijke prestatie tijdens de Enduroman Arch to Arc Triathlon. De Bilthovense legde vorige maand deze supertriatlon af in 66 uur en 56 minuten en is daarmee de snelste vrouw ooit in deze wedstrijd.

Met een smoes was Eijkelboom vanmiddag naar gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven gelokt. Daar werd ze verwelkomd door burgemeester Sjoerd Potters die haar de chapeaupenning uitreikte voor haar bijzondere prestatie.

Eijkelboom rende eerst vanaf Marble Arch, een monument in Londen, naar Dover (140 km), zwom vervolgens het Kanaal over (33 km) en fietste uiteindelijk vanuit Calais naar Parijs (290 km). Tijdens de monstertocht moest ze diverse ontberingen trotseren. Voor de oversteek van Dover naar Calais moest ze acht uur wachten op goed weer. Daarna zwom ze in zestien uur in het zeewater met een temperatuur van 14 graden naar Frankrijk. Na een nacht fietsen passeerde ze de Arc de Triomphe in Parijs. 

Met name tijdens de overtocht van Dover naar Calais kreeg Eijkelboom te maken met tegenslag. Ze kreeg het na een uur zwemmen erg koud. Met nog een groot aantal kilometers te gaan was dat reden tot grote zorg. Ook zorgde de sterke stroming in het Kanaal dat ze werd teruggetrokken als ze even stopte met zwemmen. Met behulp van haar supportcrew sloeg Eijkelboom zich erdoorheen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht