Volledig scherm
Bezoekers bekijken het interieur. © Angeliek de Jonge

Binnengluren bij voormalig seksboot Zandpad tijdens Uitfeest

Het is een gekke gewaarwording: de voormalige seksboten van het Zandpad liggen bij kunstvrijplaats De Nijverheid in Utrecht op het droge. Tijdens de openhuizendagen van het Uitfeest kunnen bezoekers rondsnuffelen op bijzondere plekken. Het Zandpadmuseum is daar een van.

Quote

We zijn toch wel een beetje nieuwsgie­rig, maar het ziet er natuurlijk wel treurig uit

Jo en Lette zijn speciaal naar deze plek gekomen om de nieuwe kunstvrijplaats te aanschouwen. Dat ze gelijk een kijkje kunnen nemen in het Zandpadmuseum vinden ze een leuke bijkomstigheid. ,,We fietsten vaak langs de Vecht. Op de terugweg kwamen we altijd de boten van het Zandpad tegen. Interessant om binnen te kunnen kijken. We zijn toch wel een beetje nieuwsgierig, maar het ziet er natuurlijk wel treurig uit”, vertelt Jo. 

Het Zandpadmuseum in een van de voormalige seksboten herbergt een peeskamer die nog helemaal intact is. Aan de ruimte is niets veranderd. Het bed, de stoel waarop de prostituees voor het raam zaten en andere attributen zijn nog altijd hetzelfde. De andere kamer is compleet gestript en dient als expositieruimte voor opkomende kunstenaars. Elke maand toont een ander talent zijn werk. Op dit moment is dat de ballenbak van kunstenaar Emma van Doorn.

Jo is blij dat op deze manier een stukje Utrecht bewaard is gebleven. Vooral door het behoud van de peeskamer. ,,Het is toch een soort cultureel erfgoed. Het hoort bij de stad. Ik vind het verrassend dat de boot zo’n goede mix is tussen kunst en historie. Het krijgt een nieuwe bestemming, maar verliest niet haar verhaal.”

Ongemakkelijk

Ook Thomas en Suzanne konden hun nieuwsgierigheid niet bedwingen. Het is hun eerste stop tijdens het Uitfeest. Speciaal voor de boten. ,,Geinig om te zien. Veel weten we er niet van, want we komen niet uit de buurt”, merkt Thomas op. Suzanne voelde zich een beetje onbehaaglijk toen ze de ruimte binnenstapte. ,,Het is toch wat ongemakkelijk. Ik denk dat ik dat nog sterker zou hebben als de boot op de originele plek lag. Nu moet ik dat erbij bedenken om een compleet beeld te krijgen.”

Volgens initiatiefnemers Daan Bramer en Jonathan Straatman loopt het storm voor het Zandpadmuseum. De boot ligt permanent op het terrein van De Nijverheid. ,,We merken dat mensen daarom eerder op deze plek komen kijken. Het is ook wel een beetje een gek gezicht.” 

Af is de Zandpadmuseum nog lang niet. Het tweetal breidt het museum momenteel uit met een documentaire. ,,Daarin willen we allemaal mensen aan het woord laten die op een bepaalde manier verbonden zijn aan het Zandpad, zoals taxichaufeurs die af en aan reden.” Wanneer dat in het museum te zien is, is nog niet bekend. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht