Binnenstadbewoners die knettergek worden van filmpjes op reclamezuilen zijn blij: vanaf maandag is dat voorbij

videoVanaf maandag zijn er geen filmpjes meer te zien op de reclamezuilen in de Utrechtse binnenstad. Daarmee komt de gemeente Utrecht tegemoet aan binnenstadbewoners, die gek worden van de felle, bewegende beelden.

Last van het licht, de beweging en de kleuren, daar klagen de binnenstadbewoners over sinds de komst van de vitrines. En dan hebben ze het nog niet gehad over de verkeersveiligheid en het esthetische effect op de historische straten.

Daarom spande bewonersgroep Binnenstad030 een rechtszaak aan tegen de gemeente Utrecht om te zorgen dat de digitale borden verdwijnen uit het centrum. De club heeft in het bijzonder moeite met het bord voor de Hema, op de kruising tussen de Steenweg en de Mariastraat. Maar ook die voor de Febo op de Lange Elizabethstraat is een doorn in het oog. Andere stenen des aanstoots staan op de Stadhuisbrug, het Vredenburg, Janskerkhof en de Mariaplaats. Ook de reclamezuieln op de Rijnkade en op de kruising van de Ganzenmarkt en de Schoutenstraat en tussen de Lange Smeestraat en de Bartholomeusbrug roepen ergernis op. 

Overlast

Volgens Binnenstad030 is het woongenot in het geding. Mensen die tegenover de 2 vierkante meter grote borden wonen waarp[ continu filmpjes te zien zijn, worden gek van het licht dat de huiskamer binnen straalt. ,,Er is al zo veel overlast: het publiek, de terrassen, van alles en nog wat. Het woonklimaat wordt steeds verder aangetast”, zegt de bewonersgroep.

In eerste instantie wilde de gemeente Utrecht daar niets van weten van de ondervonden hinder. Volgens de gemeente is er gedegen onderzoek gedaan. Ze hebben na een proef met vier zuilen een rondje door de binnenstad gelopen om te bepalen waar er nog meer reclameborden konden komen.

Bewijsmateriaal

Opmerkelijk genoeg gaf de gemeente in eerste instantie tijdens de behandeling van de rechtszaak aan dat er helemaal geen bewegende beelden op de reclameborden te zien zijn. Maar volgens de binnenstadbewoners is dat niet waar. Als bewijsmateriaal hebben de binnenstadbewoners opnames gemaakt van videobeelden van Tina Turner en skiënde mensen in de Alpen. 

Later gaf een ambtenaar van de gemeente Utrecht toe dat het misschien toch wel anders had gekund. ,,Het klopt dat er bewegende beelden te zien zijn geweest. Dat waren commerciële beelden, maar dat waren ook video’s van na de tramaanslag in Utrecht en van vermissingen. Wij realiseren ons nu dat dat niet had gemogen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Het gewraakte digitale reclamebord op het Oudkerkhof
Volledig scherm
Het gewraakte digitale reclamebord op het Oudkerkhof © AD

Maandag stoppen

Om de bewoners tegemoet te komen, zei de ambtenaar meteen toe te stoppen met de reclamefilmpjes. Per aanstaande maandag zijn er op ‘een groot gedeelte van de zuilen’ daarom geen filmpjes meer te zien. ,,Alleen beelden die minimaal zes seconden in beeld blijven. We gaan over op een vrijwel statisch beeld.”

Of de vergunningen voor de digitale reclameborden helemaal worden ingetrokken, blijkt op 26 maart. Dan doet de rechter uitspraak. De toezegging om maandag geen reclamefilmpjes meer te tonen, werd door de bewonersgroep desalniettemin met gejuich begroet.

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht