Volledig scherm
Claudio Riffeser van Winter Trust en wethouder Franko Živković-Laurenta presenteren het ontwerp van het appartementengebouw dat bij Bisonspoor moet verrijzen. © AD

Bisonspoor krijgt ‘iconische’ torens

UpdateWinkelcentrum Bisonspoor in Maarssenbroek ondergaat de komende jaren een metamorfose. Met als blikvanger een 70 meter hoog ‘iconisch’ appartementengebouw.

Volledig scherm
© Winter Trust

Het verouderde winkelcentrum is toe aan vernieuwing. Eigenaar Winter Trust en de gemeente Stichtse Vecht presenteerden vandaag een veelomvattend plan dat ook het omliggende gebied moderniseert.

Meest in het oog springt een nieuw appartementengebouw langs het spoor met 250 woningen. De twee torens tellen 22 verdiepingen. Die hoogte van 70 meter is nieuw voor Stichtse Vecht. Ter vergelijking: de huidige bebouwing bij Bisonspoor is maximaal 39 meter.

Iconisch

Winter Trust ziet de twee schuin aflopende torens als een iconisch gebouw, waarmee Maarssen op de kaart wordt gezet. Ook wethouder Franko Živković-Laurenta is enthousiast. ,,Er is een enorme woningbehoefte. Als deze bouwhoogte ergens in Stichtse Vecht kan, dan is het in Maarssenbroek, het economische hart van de gemeente. Winter Trust wil een grote verbeterslag maken, die met de woningen betaald kan worden.’’

Er is een verkenning gedaan naar de gevolgen van lichtinval in omliggende woningen. Er zal amper hinder zijn, is de conclusie. In het complex krijgt bewegen een prominente functie. In het eerste ontwerp is in de centrale buitenruimte een hardloopbaan bedacht. Het zwembad dat bovenop een van de torens prijkt, is wellicht te ambitieus, zegt Winter Trust-eigenaar Claudio Riffeser.

Sociale huur

Volledig scherm
Winkelcentrum Bisonspoor is gedateerd. © AD

Het idee is om de appartementen te verhuren, maar dat zal afhangen van de marktomstandigheden. De meeste woningen zijn bedacht in de middenprijsklasse met een huur van 700 tot 1000 euro. Er komen ook sociale huur en zorgwoningen. Met grote, dure appartementen hoopt Riffiser ook mensen uit Maarssen-Dorp naar Maarssenbroek te trekken.

De leegstand van kantoren in Bisonspoor is groot. Een deel van die kantoorruimte verdwijnt. Naast het winkelcentrum komt een moderne, grote parkeergarage met 1.100 plekken. Voor bezoekers van het winkelcentrum blijft parkeren gratis. Kosteloos de auto kwijt kunnen voor forensen die vervolgens de trein nemen, zal wel tot het verleden gaan behoren.

Businesscenter

De gevels, gangen en vloeren van het winkelcentrum worden grondig vernieuwd. Het businesscenter op de tweede etage wordt beter zichtbaar. Het centrale plein krijgt een meer moderne uitstraling met een hoger plafond.

Ook de buitenruimte, waaronder het marktplein, krijgt een opknapbeurt. Winter Trust investeert zo’n 60 miljoen euro in het project. In 2020 of 2021 moet de vernieuwing klaar zijn, als alles meezit.    

Positief

De winkeliersvereniging is positief over het plan, zegt voorzitter Ad Oostendien. ,,De winkeliers willen vooral weten wanneer het gaat gebeuren. Er zijn in het verleden meerdere presentaties geweest, dus sommige ondernemers zijn sceptisch.’’

Winter Trust en de gemeente organiseren volgende week dinsdag een inloopbijeenkomst voor belangstellenden. Geïnteresseerden kunnen zich dan aanmelden voor deelname aan de op te richten klankbordgroep. 

Volledig scherm
© Winter Trust
Volledig scherm
© Winter Trust
Volledig scherm
© Winter Trust

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht