Volledig scherm
Eva van Esch van de Partij voor de Dieren wil geen bitterbal van de VVD eten. © RV

Bitterballendebat verplaatst naar de avond

De Utrechtse gemeenteraad stemt vanavond over de bitterballen motie van de VVD. De nu al legendarische motie van de VVD,  tegen het verplichte aantal van 50 procent vegahapjes in plaats van 100 procent bitterballen, zou direct om 13 uur op de agenda staan, maar is verplaatst naar de avond. 

Quote

Laten we alsje­blieft snel over dit onderwerp ophouden

D66-leider Klaas Verschuure

Bitterballengate is inmiddels landelijk nieuws geworden. Vrijwel iedereen heeft wel een mening over de motie die de liberalen indienden op een eerdere motie van de Partij voor de Dieren om 50 procent van de hapjes bij gemeentelijke bijeenkomsten vleesloos te laten zijn. Die motie kreeg de steun van GroenLinks en D66, en haalde het daardoor. De motie die de VVD nu weer gaat indienen voor de bitterbal en tegen de vegahapjes gaat het naar verwachting niet halen.

Bijna alle fracties in de Utrechtse raad schamen zich dat de VVD het onderwerp wéér op de agenda zet. Een motie indienen om een eerder aangenomen motie terug te draaien én een hoofdelijke stemming aanvragen, zoals de VVD wil, wordt gezien als een zwaar politiek middel. „Dat is not done”, zegt D66-leider Klaas Verschuure. „Dan houd je elkaar steeds bezig en neem je het democratisch systeem niet serieus. Laten we alsjeblieft snel over dit onderwerp ophouden en over belangrijke onderwerpen gaan spreken die deze stad aangaan.”

Keuzevrijheid

Stadsbelang (twee zetels) kondigt aan de raadszaal demonstratief te verlaten als de motie van de VVD in stemming wordt gebracht. Eva van Esch van de Partij voor de Dieren snapt niet waarom de liberalen zo'n karikatuur maken van haar voorstel. „Ze doen alsof ze nooit meer een bitterbal mogen eten. Het gaat ons om keuzevrijheid.”

VVD'er Dimitri Gilissen heeft ondanks alle ophef nog steeds een goed gevoel bij zijn voorstel. „Wij vinden dat de overheid met de poten van het bord van de mensen moet afblijven.” 

De lezers van AD Utrechts Nieuwsblad zijn verdeeld over het onderwerp. De helft  is het eens met de VVD, maar ook vijftig procent vindt dat de VVD de politiek te kakken zet.

Volledig scherm
De motie ‘minstens 50 procent vega(n)’ kan de Utrechtse VVD-fractie gestolen worden: 100 procent bitterbal. © VVD Utrecht

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht