Volledig scherm
De brassband De Leemkuulers op de Stadhuisbrug. © Marnix Schmidt

Blaasorkest warmt winkelend publiek op in Utrecht

Als opwarmer van de European Brass Band Championships (EBBC2018), dat volgend weekend in Utrecht plaatsvindt, zijn er dit weekend tal van brassbandoptredens in de Utrechtse binnenstad.

Het orkest De Leemkuulers gaf gisteren eind van de ochtend een gratis openluchtconcert op de Stadhuisbrug tussen het winkelend publiek.

De Egerländerkapel Leemkuulers uit Bemmel is een regionaal orkest dat uit 26 muzikanten bestaat, in leeftijd variërend van 12 tot 79 jaar. De Leemkuulers treedt geregeld op op kermissen en in verzorgingstehuizen. Ook organiseert het orkest een jaarlijks internationaal kapellenfestival in Bemmel. Vanwege het 25-jarig bestaan wordt er dit jaar een cd opgenomen.

Boten

Behalve het Bemmelse orkest waren er zaterdag nog optredens van harmonieorkest De Bazuin en de Weathertown Bigband op de Stadhuisbrug. Vanaf langsvarende boten spelen de Lekblazers, Blaaskapel Wilhelmina en de Bluzzerz.

Utrecht stimuleert de blaasmuziek. Vorig jaar speelde de top van de blaasorkesten in TivoliVredenburg naar aanleiding van de tweejaarlijks conferentie van de WASBE (World Association for Symphonic Bands and Ensembles). Dit jaar is Utrecht (TivoliVredenburg) het podium voor het European Brass Band Championships, dat voor de 41ste keer wordt georganiseerd. De organisatie is in handen van amateurkunst ZIMIHC.

Vorig jaar won de Noorse band Eikander-Bjørsvik Musikklag. Aan het kampioenschap doen dit jaar 26 brassbands uit 15 verschillende landen mee. De concertwedstrijden zijn opgedeeld in twee divisies: een Championship Division en een Challenge Division. Ook zijn er kampioenschappen voor jeugdbrassbands. Voor het evenement zijn al bijna 7.000 kaarten verkocht. 

Meer informatie is hier te vinden. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht