Volledig scherm
Koningin Máxima bezoekt de bijeenkomst Meer Kansen Voor Jongeren van het Oranje Fonds en gaat op de foto met 21 initiatiefnemers van een project dat gesteund wordt door het fonds. © ANP

Bliksembezoek van koningin Máxima aan Doorn

Het bezoek van koningin Máxima aan Doorn duurde vandaag amper anderhalf uur. Toch maakte ze een onvergetelijke indruk bij de initiatiefnemers van het programma Meer Kansen Voor Jongeren van het Oranje Fonds. Die hadden zich verzameld voor een startbijeenkomst in het conferentiecentrum Kaap Doorn.

De koningin werd opgewacht door de directeur van het Oranje Fonds, Peter Douwes en bestuurslid Kim Putters. Daarna maakte Máxima kennis met 21 initiatiefnemers, die zich inzetten voor het Oranje Fonds. Het fonds steunt jaarlijks duizenden projecten om mensen samen te brengen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

De koningin liet zich in anderhalf uur bijpraten over het programma van het fonds. In Doorn waren 21 mensen die zich op verschillende terreinen inzetten voor jongeren die wegens diverse redenen in een kwetsbare positie zitten.

Op de hoogte

De Utrechtse Nienke Oosting van de Belangenvereniging voor Doven en Slechthorenden reageerde blij verrast op de komst van Maxima. „Nee, we wisten van niets en dan zit de koningin aan tafel om te praten over onze projecten. Ik vond het heel bijzonder. Ze was ontzettend goed op de hoogte, had zich goed ingelezen. Ze vroeg heel specifiek naar onze ideeën en ervaringen.”

Quote

Ze was ontzettend goed op de hoogte, had zich goed ingelezen

Nienke Oosting

In een razend tempo liep de koningin door de zalen van het conferentieoord. Groepjes van vijf, zes mensen informeerden haar over hun plannen. Die strekken zich uit over heel Nederland en de meesten zijn erg lokaal, van Friesland tot Maastricht en Amsterdam. Oosting werkt voor een landelijke organisatie die in Houten haar kantoor heeft.

Niet liplezen

Het project You2Work probeert jonge mensen met een auditieve stoornis aan het werk te helpen. „Jongeren dreigen heel snel in een isolement te vallen”, zegt Oosting. „We kennen een dove jongere met een HBO-diploma die door een werkcoach in een fabriek aan de lopende band werd gezet. Zijn collega's droegen verplicht mondkapjes, zodat hij ook niet meer kon liplezen. Hij had geen communicatie meer. Dat werkt natuurlijk niet. Hij werkt er ook niet meer.”

Oosting, zelf ook slechthorend, richt zich met het project op jongeren die wel een opleiding hebben, maar geen werk kunnen vinden. „We willen deze jongeren helpen bij het zoeken van een baan. Werkgevers schrikken regelmatig van de manier van praten van doven. Omdat dove mensen bijvoorbeeld geen intonatie kennen, praten ze anders. Probeer maar eens een blinde persoon uit te legen hoe de kleur rood eruit ziet. Dat is moeilijk.”

Afvallen

In september beginnen de projecten voor jongeren. Van de 21 programma's moet er eigenlijk nog één afvallen. Het was enorm moeilijk kiezen, zegt een woordvoerder van hert Oranje Fonds. „Maar we laten die ene niet vallen.”

Met de financiële steun van het fonds kan You2Work in drie steden aan de slag. „We willen de dove en slechthorende jongeren laten meedoen in de samenleving. De jongeren worden ondersteund door een betaalde mentor en door een buddy, een vrijwillige ervaringsdeskundige, uit de doelgroep. Deze aanpak slaat aan.”

Volledig scherm
Koningin Máxima bezoekt de bijeenkomst Meer Kansen Voor Jongeren van het Oranje Fonds. © ANP
Volledig scherm
Koningin Máxima bezoekt de bijeenkomst Meer Kansen Voor Jongeren van het Oranje Fonds. © ANP

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht