Volledig scherm
Blind voor een dag. © Saskia Barth

Blind Walk: zonder iets te zien door de drukke straten van Utrecht lopen

Ervaren hoe het is om zonder zicht de drukke straten van de Utrechtse binnenstad te bewandelen? Dat kan op vrijdagavond 21 juni tijdens de allereerste ‘Blind Walk’, waar tientallen duo’s een weg van 5 kilometer lopen om geld in te zamelen voor oogonderzoek.

Voor de 49-jarige oud-Utrechter Angèle Fontijn is het door de stad lopen met beperkt zicht de dagelijkse realiteit. Op haar 30ste liep ze binnen bij de opticien voor een nieuwe bril, maar ze ging naar buiten met de boodschap dat ze de hoogstwaarschijnlijk de erfelijke oogziekte Stargardt heeft. ,,Ik zat bij de opticien en kon de bovenste letter van de letterkaart niet eens lezen. Toen gingen alle alarmbellen af.’’ Hoewel ze van jongs af aan gevoelige ogen heeft, stond ze er niet bij stil dat een erfelijke oogziekte de boosdoener was. Wat de ziekte inhoudt? ,,Mijn beste vrienden zouden kunnen langslopen en ik zou hen niet herkennen’’, aldus Fontijn.

De Blind Walk is onderdeel van de jaarlijkse actie ‘Blind voor 1 dag’ van het Oogfonds. Ieder jaar roept de stichting mensen op om een dag te beleven hoe het is om slechtziend of blind te zijn. ,,Door een drukke stad lopen met een visuele beperking is enorm vermoeiend, door de vele prikkels. Daarnaast is het frustrerend niet alles altijd zelf te kunnen doen’’, stelt Fontijn. Ze heeft nog 18 procent scherp zicht en kan daarmee nog werken, fietsen en lopen zonder stok. Maar dat zorgt soms ook voor onbegrip. ,,Mijn oogziekte is niet zichtbaar, dus als ik iemand op het treinstation vraag hoe laat de treint rijdt, dan krijg ik soms als antwoord dat ik op het bord moet kijken.’’ 

Quote

Ik heb een oogziekte waarvan ik hoop dat generaties na mij die nooit meer hoeven te krijgen

Angèle Fontijn

Het doel van de actie is begrip creëren voor mensen met een visuele beperking én geld op te halen voor oogonderzoek. Fontijn: ,,Ik heb een oogziekte waarvan ik hoop dat generaties na mij die nooit meer hoeven te krijgen. Misschien kan ik in mijn leven er nog van profiteren’’, aldus Fontijn. 

De route loopt onder de Domtoren door, voorbij de Utrechtse werfkelders en langs de grachten. Onderweg worden de overige zintuigen van de deelnemers geprikkeld door middel van activiteiten zoals het proeven van ijs bij Roberto Gelato en luisteren naar de draaiorgels in Museum Speelklok. Het museum Sonnenborgh, de oude sterrenwacht, is het begin- en eindpunt van de route. Wethouder Maarten van Ooijen opent samen met ambassadeur Ronald Giphart de wandeling.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht