Volledig scherm
Pierre Rhoen en Evert van Tellingen bij hun zilverexpositie in Kasteel Kerckebosch. © Koen Laureij

Blinden en slechtzienden kunnen zaterdag in Zeist zilver voelen

Zilver blinkt als het mooi is gepoetst. Mensen die niet of slecht zien, ervaren dat echter niet. Maar voelen kun je zilver wel, zegt Cor Krüter van Stichting De Zilver-Kamer. ,,Je voelt het gewicht, de zachtheid van het materiaal en je kunt decoraties in zilver heel goed voelen.’’ 

Reden voor de stichting om voor cliënten van Bartiméus in Zeist en Doorn, maar ook blinden en slechtzienden uit andere delen van het land, zaterdag 15 december een voel- en beleefdag te organiseren. Dat gebeurt in samenwerking met Stichting Kubes, die activiteiten organiseert voor mensen met een visuele handicap.  

,,Zeist heeft een lange traditie als zilverstad’’, zegt Krüter. ,,Er waren drie belangrijke zilverfabrieken. Zilverfabriek Sola is er nog en bestaat bijna honderd jaar. De rest was halverwege de jaren 80 uit Zeist verdwenen. Het is leuk om inwoners van Zeist en omgeving iets van die cultuurhistorie te kunnen laten zien.”

De stichting heeft een aantal mobiele vitrines met zilveren en verzilverde voorwerpen. Die stonden onder meer in het gemeentehuis, Hotel Theater Figi en het Diakonessenhuis in Zeist. Momenteel staan ze in Kasteel ’t Kerckebosch. ,,Wij krijgen subsidie voor onze stichting. We vinden het daarom belangrijk ook iets terug te doen. Bijvoorbeeld voor de bewoners van Bartiméus in Zeist en Doorn, die niet zo gemakkelijk met iets dergelijks in aanraking komen.’’

Poetsen

Zaterdag kunnen zij op het terrein van Bartiméus in Zeist zilver komen voelen en beleven. Zo komen de bezoekers alles te weten over keurmerken, jaarletters, zilverwaarde, hotelzilver en over zilver poetsen. En er komt een keur aan zilveren bestek voorbij. Want wie weet nu het verschil nog tussen een rijstlepel en een aardappellepel? 

Mooie decoraties zijn te voelen aan zilveren broodmanden en fruitschalen. ,,Voorwerpen van gehamerd zilver voelen ook weer speciaal. En verder heeft zilverwerk verschillende gewichten: is het heel zwaar (hotelzilver), dan zit er meer koper, zink en nikkel in. En hoe hoger het zilvergehalte van een voorwerp, hoe zachter het is.’’

Een zilversmid maakt het smeedproces hoorbaar en inzichtelijk door enkele voorwerpen uit een plaat metaal te maken. En tot slot zijn er enkele ‘pronkjuwelen’, zoals de gerestaureerde ambtsketen van Zeist uit 1851 en een 189-delige verzilverde bestekcassette.

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Aan de Vredenburg 17 opent vandaag de tweede Decathlon in de provincie Utrecht. Met in totaal 3000 vierkante meter en artikelen voor meer dan 65 verschillende sporten, is er voor ieder wat wils. Wethouder Klaas Verschuure is om 11.00 uur aanwezig bij de officiële opening. Klanten kunnen in deze Decathlon afrekenen met de Scan & Go App, en hebben dus geen kassa meer nodig. Ook kun je bestellingen binnen een uur laten thuisbezorgen en online bestelde artikelen binnen dezelfde tijd in de winkel ophalen. Vandaag worden er ook allerlei sportactiviteiten rond de winkel gehouden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht