Bloedhete start van kinderspektakel Lobbus in Zeist

VideoHet Bisonveld in Zeist is de komende weken weer het epicentrum van het kindervakantiespektakel Lobbus. Drie weken lang kunnen honderden kinderen uit Zeist zich uitleven aan sport en spel. Alleen de komende dagen wordt er door de leiding vanwege de hitte toch nog even op de rem getrapt. Want het is bloedheet. Veel water drinken, heel veel drinken en nog meer drinken luidt het devies.

De lucht trilt boven het goudgele Bisonveld. In de schaduw wijst de thermometer 31 graden aan. Een enkel kind loopt rustig over het veld in de brandende zon op zoek naar activiteiten aan de andere kant van het veld. Bijna 150 kinderen hebben zich aangemeld voor de eerste dag van de eerste week. Ze worden nauwlettend in de gaten gehouden door de 42 vrijwilligers die de kinderen begeleiden. Volgens Tineke van Hoek, voorzitter van Lobbus worden de kinderen zoveel mogelijk uit de zon gehouden. „Er zijn schaduwplekken genoeg voor alle activiteiten.”

Voorbeeld

Waterspelletjes zijn er niet. Bewust niet, volgens Van Hoek. „Er dreigt een drinkwatertekort. Waarom zouden wij dan uitgebreid met water willen spelen?” Dan geef je volgens Van Hoek niet het goede voorbeeld dat er zuinig met het beschikbare water moet worden omgegaan. „Uiteraard letten we er goed op dat alle kinderen voldoende water drinken en in de schaduw blijven. Ook zorgen we ervoor dat ze goed zijn ingesmeerd met zonnebrand.”

Het oogt rustig op de eerste dag van de eerste week van Lobbus. Dat is volgens Van Hoek niet vanwege de hitte. „Elk jaar beginnen we rustig. Veel kinderen zijn nog op vakantie. Het zal wel drukker worden met in de laatste week het hoogste aantal deelnemers. Dan hebben we dagelijks ongeveer driehonderd kinderen op het Bisonveld.”

Spektakel

Quote

We gaan het programma er niet op aanpassen. Ja, er wordt niet gesport en de springkus­sens worden nu niet opgeblazen. Die worden veel te heet nu

Tineke van Hoek

Lobbus is met 73 jaar het oudste kindervakantiespektakel in de regio. Het is met drie weken aan activiteiten ook het langst durende spektakel in de regio. Elk jaar doen er ruim zeventig vrijwilligers mee aan het evenement om de kinderen goed te kunnen begeleiden. Er is dan ook heel wat ervaring beschikbaar bij de vrijwilligers. Van Hoek loopt zelf al zestien jaar mee. De aanhoudende hitte is een uitdaging, maar geen onoverkomelijk probleem. Er ligt een uitgebreid hitteplan klaar waar alle vrijwilligers zich goed aan houden. „We gaan het programma er niet op aanpassen. Ja, er wordt niet gesport en de springkussens worden nu niet opgeblazen. Die worden veel te heet nu. We verplaatsen de activiteiten nu meer naar het bos, daar is het een stuk koeler.”

Zijkanten

Aan de kant van de Woudenbergseweg staan enkele grote tenten met open zijkanten op hoge palen opgesteld. Dat zijn de plekken waar de kinderen zich verzamelen en kun spullen kunnen achterlaten. „Ze stonden vorig jaar op de begroting om te worden aangeschaft”, vertelt Van Hoek. „Toen konden we natuurlijk niet weten dat het dit jaar zo warm zou worden. Ze komen nu goed van pas en bieden prima beschutting tegen de zon en geven veel verkoeling.”

Volledig scherm
Kinderen knutselen op het vakantiespektakel Lobbus. © Eduard Koek

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht