Volledig scherm
Foto ter illustratie.

Bloedprikdieven hebben in Utrecht wéér een bejaard slachtoffer gemaakt

Bloedprikdieven hebben in Utrecht wéér een bejaard slachtoffer gemaakt. Het is al de derde bejaarde bij wie twee ‘verplegers’ thuis bloed af kwamen nemen, terwijl ze ondertussen een pinpas stalen. 

Volgens de politie zijn er meerdere daders die in verschillende samenstellingen bij de slachtoffers aan de deur stonden. In alle gevallen deden zij zich voor als verplegers, bijvoorbeeld van het ziekenhuis of van de apotheek. Zij komen bloed afnemen door middel van een vingerprik, die bijvoorbeeld bij diabetes en trombose wordt gebruikt. Er zijn inmiddels drie gevallen bekend van deze babbeltruc. Op 17 september en 14 en 16 oktober werden de ouderen slachtoffer.

Bij een van de bejaarden stonden twee jonge dames voor de deur. Zij zouden tussen de 20 en 22 jaar oud zijn, halflang donker haar en een lichtgetinte huid hebben. Ze zijn tussen 1.60 en 1.65 meter lang en spraken volgens het slachtoffer accentloos Nederlands. Bij een ander slachtoffer stonden een jonge man en een jonge vrouw voor de deur. Het gaat volgens de politie in ieder geval om jonge mensen.

Overrompeld

De laatste melding komt uit de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Om privacyredenen maakt de politie hierover geen verdere details bekend. Gisteren meldde de politie al dat twee bejaarden in de Utrechtse wijk Overvecht slachtoffer waren van een babbeltruc, waarbij de daders zich voordeden als verpleegkundigen die ook daadwerkelijk bloed bij hen prikten. Een van de slachtoffers was volgens de politie overrompeld door het bezoek, bij een andere gebeurde het bloedprikken regelmatig. 

Bij een van hen werd op deze manier ruim 360 euro en een pinpas meegenomen. Hiermee werd op twee momenten voor bijna 2600 euro gepind. Ook werden een kluis en een rollator meegenomen. De rollator is inmiddels gevonden. 

De politie vindt dit een uiterst kwalijke zaak. Om niet in een babbeltruc van deze dames te trappen, raden zij aan om naar een legitimatie te vragen of even met de zorginstantie te bellen namens welke de verpleegkundige langskomt. ,,Iemand die zorg komt verlenen, moet je kunnen vertrouwen. Het is daarom helemaal niet raar of onbeleefd om dit te doen’’, zegt de woordvoerder.

Traumatiserend

Ouderenbond ANBO noemt de voorvallen ‘schrijnend’. Volgens woordvoerder Bernadette Naber horen zij de afgelopen tijd regelmatig over babbeltrucs, maar die met nepverplegers is nieuw. 

,,Dit is wel weer een stapje erger. Mensen komen niet alleen binnen en beroven je, wat op zich al heel erg is, maar nemen ook nog bloed van je af. Dat kan erg traumatiserend zijn. En is het bloedprikken wel met een schone naald gedaan? Ik snap echt niet hoe iemand dit bedenkt. Hoe ver ga je in je criminele activiteiten? Dit is heel heftig. Ons advies luidt: doe meteen aangifte als dit bij jou is gebeurd”, aldus de woordvoerder van ouderenbond ANBO.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht